Суспільство

В Україні вперше 3-річній дитині пересадили нирку від померлого донора

Першу в Україні пересадку трирічній дитині нирки від померлого донора провели лікарі Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова, повідомляє Укрінформ.

Засновниця ГО «Всеукраїнська платформа донорства «iDonor» Ірина Заславська у соцмережі розповіла, що донором став 38-річний чоловік, який потрапив до лікарні з тяжкою черепно-мозковою травмою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трансплантація органів: кому потрібні частини тіла чернігівців (Відео)

«Після намарних спроб врятувати пацієнта консиліум лікарів діагностував смерть мозку. Трансплант-координаторка … пішла на розмову з рідними. Після паузи на роздуми дружина і вагітна сестра пацієнта дали згоду», — написала вона.

За словами Заславської, реципієнтами стали три пацієнти Національного інституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова.

3-річній дівчинці і 50-річному жителю Київської області пересадили по нирці, печінку — 59-річному чоловікові.

А донорське серце тепер б’ється в грудях 34-річного чоловіка — операцію виконали в Інституті серця МОЗ України. Цей пацієнт лише декілька місяців тому став батьком.

Як повідомлялося, у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

 

Ще статті по темі

Back to top button