Суспільство

В управлінні освіти розповіли, як зараховуватимуть першачків до навчальних закладів

У 2018 році тепер уже ексміністром освіти Лілією Гриневич було анонсовано введення електронної черги набору до перших класів.

«У 2019 планується розпочати автоматизацію процесу жеребкування для зарахування дітей до першого класу на вільні місця через запуск і пілотування електронних реєстрів. Введення реєстрів передбачає, що принцип територіальної доступності збережеться, тобто право гарантованого місця в школі матимуть діти, які проживають на території обслуговування закладу. До такої системи буде вшито механізм автоматизованого жеребкування», – коментувала міністр.

Створювати електронні реєстри планували на рівні управлінь освіти, як і електронну чергу до дошкільних навчальних закладів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд призначив виконувача обов’язків міністра освіти

Така новація мала рекомендаційний характер, проте вже цього року в регіональних ЗМІ почала з’являтися інформація, що в деяких містах черга в процесі зарахування до школи на 2020/2021 навчальний рік є обов’язковою.

Чи зараховуватимуть до 1 класу за електронною чергою в Чернігові, журналісти ЧЕline поцікавилися в управлінні освіти Чернігівської міської ради.

Як зазначила заступник начальника управління – начальник відділу розвитку загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти та виховання Олена Горна, за електронною чергою до закладу освіти не зараховують.

«До закладу освіти зараховують відповідно до порядку зарахування на підставі заяви, особисто поданої батьками. Жодних змін до порядку зарахування не внесено. Основний документ, на підставі якого відбувається зарахування, – це наказ Міністерства освіти і науки України. Там про електронну реєстрацію нічого не сказано, тому прийом до закладів освіти здійснюється відповідно до порядку про зарахування», – наголосила Олена Горна.

Тобто батьки, які приходять до закладу освіти , подають особисто документи, передбачені цим порядком, і на підставі цих документів видається наказ про зарахування дитини до закладу освіти.

Також електронна реєстрація до закладу загальної середньої освіти не встановлює черговості зарахування, а електронна заявка не є підставою для зарахування дитини до закладу загальної середньої освіти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button