Суспільство

Вакцинація дорослих: які щеплення необхідно пройти

Те, що вакцинація не потрібна дорослим, – це популярний міф, який мало не на 100% впроваджений у життя. Абсолютна більшість людей за 20 не лише не вакцинується, а навіть свято вірить у те, що вакцинуватись, коли ти вже виріс, взагалі не треба. Проте це не так.

І дітям, і дорослим вакцинацію проводити необхідно. Про це говорить головний медик Чернігова Владислав Кухар.

«Є затверджений календар профілактичних щеплень, і його необхідно дотримуватись. Тому будь-якому дорослому треба звернутись до свого сімейного лікаря, і він визначить, коли, чим і з приводу якої інфекції проводити цю вакцинацію», – говорить Владислав Кухар.

Так, обов’язковим є щеплення проти дифтерії та правця. Кожні 10 років. Згідно з календарем профілактичних щеплень, останнє припадає на 16 років. Тобто в 26 кожен має або ж мав зробити ще одну вакцинацію, яка, до речі, є безоплатною, не залежно від віку. Якщо в дитинстві не було такої вакцинації, то в дорослому віці її треба пройти тричі – другий і третій раз, відповідно, через місяць і шість місяців після кожної попередньої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові хлопчик наштрикнувся рукою на металевий прут огорожі

Щодо решти вакцин ситуація інша.

Кір, краснуха, паротит. Якщо пройшли весь календар щеплення в дитинстві, хвилюватись немає потреби. Якщо ні, то вводиться одна доза вакцини. Можна і дві. Друга через місяць. Ця вакцина є безкоштовною для дітей і людей з групи ризику (медики, освітяни, студенти, військові тощо). Для решти платна. Не можна її робити під час вагітності.

Гепатит В. Щеплення рекомендоване для всіх дорослих, що не були щеплені в дитинстві. Схему вакцинації підбирає лікар. Вакцина платна.

Щодо інших планових захворювань, від яких вакцинували в дитинстві, медики порад не дають, тому, очевидно, їх ревакцинація в дорослому віці не потрібна.

Проте такої думки «зрілі» чернігівці по всіх інфекціях. За словами Владислава Кухаря, дорослі жителі міста не дуже поспішають вакцинуватись.

«На жаль, дорослі рідко вакцинуються. Ми активно виявляємо їх, пропонуємо, агітуємо, намагаємось збільшити відсоток провакцинованих, але такого, щоб самі йшли і вакцинувались, то цього немає. Дуже, дуже малий відсоток таких громадян», – резюмував медик.

Ще статті по темі

Back to top button