Суспільство

Вакцинація проти кору: у Чернігові нещепленим дітям не обмежуватимуть доступ до очного навчання

Органи місцевого самоврядування Чернігова готові сприяти в проведенні інформаційної кампанії стосовно важливості вакцинації проти кору, але зупиняти очне навчання в школах міста не будуть. Про це повідомив в.о. міського голови Олександр Ломако під час загальноміської наради 12 вересня, заслухавши представника ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Заступник гендиректора Центру давав роз’яснення стосовно Постанови №2 від 7 вересня 2023 року, виданої головним санітарним лікарем Чернігівської області «Про проведення «наздоганяючої» кампанії вакцинації проти кору». Зокрема, у ній йдеться про заборону відвідувати заклади освіти на території Чернігівської області дітям, які не щеплені відповідно до календаря. 

 Ми стоїмо на порозі підвищення захворюваності на кір. У нас були спалахи у 2006, 2012, 2017-2018 рр. Потім діти розійшлися на дистанційне навчання і проблема перестала бути актуальною. Наразі маємо перший випадок зареєстрований у Ніжині  у шестирічної дитини, на щастя, вона була щеплена і захворювання протікало в легкій формі, — пояснив природу цієї Постанови заступник гендиректора центру Артем Ярошенко. 

У Постанові №2 головного санітарного лікаря області йдеться про те, що виконання плану кампанії щеплень проти кору по Чернігівській області становить 17,1%, що є найгіршим показником по Україні. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині патрульні затримали водія вантажівки «під кайфом»

— Ви «придумали» Постанову, не ображайтесь, але вона повністю ідіотська, відсторонити дітей від навчання через те, що у вас, я наголошую у вас, провалена кампанія вакцинації… Ми цим займатися не будемо. Ми не проти щеплення, але не треба за рахунок дітей та освіти  вирішувати питання, які потрібно було вирішувати у зовсім інший спосіб. Працюйте інформаційно, індивідуально з батьками, через медицину. Відсторони дітей — найбільш легкий примітивний спосіб вирішити питання. Пропонуйте інші способи, — сказав під час наради в.о. міського голови. 

Учні та учениці чернігівських шкіл протягом кількох останніх років були позбавлені можливості навчатися в офлайн форматі. Спочатку через Covid-19, потім — широкомасштабну війну. Наразі пророблений величезний об’єм робіт для того, аби 23 тисячі дітей у новому навчальному році мали змогу сісти за свої парти. Це важливо було зробити, зважаючи на те  психологічне навантаження, яке вони щодня отримують, знаходячись в країні, де триває війна, йшлося під час наради. І через «провалену» кампанію імунізації ніхто не позбавлятиме дітей можливості навчатися очно. 

Більше того, зауважив Олександр Ломако, обмеження доступу до очного навчання, не означатиме, що діти не контактуватимуть між собою. Отже, цей захід не вирішить питання можливого поширення кору і треба застосовувати інші підходи до проведення кампанії. 

— Вони будуть продовжувати ходити в кінотеатри, торговельні центри, спілкуватися з однолітками. Ми жодних проблем не вирішимо, але, по факту, зупинимо офлайн навчання і піднімемо суспільне невдоволення. Приходьте до школи, проводьте збори з батьками, але примусово відсторонювати дітей ми не будемо, — наголосив під час наради очільник міста. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Чернігівської міської ради 

Ще статті по темі

Back to top button