Суспільство

Валерій Давиденко: не можна допускати іноземців до продажу української землі

*Актуально

Депутатська група «Довіра» у Верховній Раді озвучила власну позицію стосовно законопроєкту про обіг сільськогосподарських земель. Як відомо, учора в парламенті народні обранці почали бурхливо і навіть із бійкою обговорювати правки до проєкту закону. Усього їх внесено понад 4 тисячі.

Обговорення триватиме близько місяця, тож українці мають набратися терпіння.

Народний депутат України, співголова партії «Наш край» і член депутатської групи «Довіра» Валерій Давиденко прокоментував власну позицію та позицію групи стосовно питання продажу землі.

— Депутатська група «Довіра» однозначно не підтримує допуску іноземців до цього процесу. Перед відкриттям ринку землі обов’язково має запрацювати механізм кредитування для наших аграріїв. І цей механізм має бути запропонований не на рік, а закріплений на законодавчому рівні на 7-10 років. Тоді можна говорити про якусь стабільність для фермерів та невеликих агрогосподарств. Ми повинні чути як власників землі, так і орендарів. Але відкривати ринок можна тільки тоді, коли в пріоритеті стоятиме український фермер і український агровиробник. Введення ринку землі не означатиме, що всі інші права на землю водночас зникнуть і будуть змінені на продаж. Оренда так само функціонуватиме, і, якщо ставки орендної плати будуть конкурентними, то багато людей і не погодиться на продаж своїх ділянок. Адже якщо за 5-7 років від оренди можна отримати ті самі кошти, що й за продаж, то перший варіант здається більш економічно виправданим. До того ж, абсолютна більшість сільськогосподарської землі і зараз перебуває в оренді, мінімальний строк якої становить сім років. До речі, депутатська група «Довіра» вийшла з конкретними законодавчими ініціативами, які могли б суттєво покращити роботу вітчизняних аграріїв. Законопроєктом №2825 «Про внесення зміни до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України щодо бюджетної підтримки АПК» пропонується встановити довготривалий період надання бюджетної підтримки сільгосптоваровиробникам. Якщо ж така підтримка буде закріплена одразу на довготривалий період, це означатиме, що у держави є чітка стратегія стосовно підтримки агросектору і, відповідно, саме така стратегія дасть змогу якісно планувати свою господарську діяльність і самим аграріям. А це правильно, особливо для тих сфер у «аграрці», що потребують тривалих інвестицій і мають тривалу окупність. Також зареєстрованим законопроєктом «Довіра» пропонує визначити, що бюджетна підтримка АПК встановлюється у розмірі «не менше 1% випуску продукції у сільському господарстві».

Нагадаємо, що зараз у Бюджетному кодексі на зазначені цілі передбачено не більше як 1% випуску продукції в сільському господарстві. Але «Довіра» вважає таке формулювання неправильним і некоректним, бо не більше одного 1% – це може бути і 0%!!!

До речі, депутатська група «Довіра» утворена у Верховній Раді 6 грудня 2019 року із 17 позафракційних народних депутатів-мажоритарників. До її складу входять і двоє представників Чернігівщини – Валерій Давиденко (208-й округ) і Борис Приходько (210-й округ).

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button