Суспільство

У Чернігові зросте вартість обідів для школярів

23 жовтня рішенням виконавчого комітету Чернігівської міської ради встановили нову вартість харчування в закладах освіти Чернігова.

Про це йдеться на сайті Чернігівської міської ради

Як пояснив під час засідання виконкому начальник управління освіти Василь Білогура, востаннє вартість переглядали в листопаді 2022-го. За ці два роки відбулося зростання цін на продукти, а також електроенергію, що вливає на ціноутворення. Відповідно, виникла необхідність переглянути вартість харчування в закладах освіти.

Відповідно до інформації в порівняльній таблиці, яку розмістили на сайті міської ради, вартість харчування дошкільнят раннього, передшкільного віку та цілодобового перебування зросла майже на 10 відсотків від попереднього значення. У школах вартість сніданків для учнів 5-11 класів й обідів для 1-4 зросла на 14 відсотків. І найбільше коштуватиме сніданок для початкової школи. Раніше вартість одного сніданку становила до 41 гривні, тепер цінник зріс до 50 гривень. Загалом ціни на харчування учнів 1-4 класів збільшились на 18 відсотків.

Фото: Порівняльна таблиця вартості харчування дітей.

Крім цього, до кінця цього року 9 300 дітей, учнів 1-4 класів, будуть забезпечені одноразовим гарячим харчуванням за рахунок коштів державного бюджету – 70%, за рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади – 30% вартості харчування на день. 

За словами начальника управління освіти Василя Білогури, безкоштовно харчуватися учні 1-4 класів почнуть після доопрацювання меню, закупівлі продуктів та укладання договорів на їх постачання. 

Також очільник повідомив, що Чернігів отримав трохи більше як 17 мільйонів гривень субвенції на організацію харчування для учнів 1-4 класів до кінця 2024 року. 

Отже в підсумку оплата вартості харчування в дитячих садках і школах буде здійснюватися таким розрахунком:

1. У закладах дошкільної освіти оплата вартості за харчування здійснюється: за рахунок батьківської оплати – 75%, за рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади – 25% вартості харчування на день. 

2. Розмір плати за харчування дітей у закладах дошкільної освіти для батьків, у сім’ях яких троє і більше дітей, становить 50% розміру плати.

3. Учні 1-4 класів залежно від організації навчання (у разі запровадження навчання у дві зміни) забезпечуються одноразовим гарячим харчуванням (сніданок або обід) за рахунок коштів державного бюджету – 70%, за рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади – 30% вартості харчування на день.

4. Харчування учнів 5-11 класів здійснюється за рахунок 100% батьківської плати, крім категорій дітей, батьки або особи, які їх замінюють, звільнені від плати за харчування, а це:

дітей-сиріт;

дітей з інвалідністю;

дітей, позбавлених батьківського піклування;

дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»;

дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків відповідно до п. 6 Указу Президента України від 17 березня 1998 року №197/98 «Про деякі заходи щодо державної підтримки сімей з неповнолітніми дітьми працівників органів внутрішніх справ, які загинули під час виконання службових обов’язків»;

діти з числа осіб, визначених у статтях 10 та 101 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

дітей з числа внутрішньо переміщених осіб чи дітей, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних і інклюзивних класах (групах) згідно з висновком інклюзивно-ресурсного центру;

дітей, які виховуються та навчаються у Чернігівській спеціальній школі №1 Чернігівської міської ради, комунальному закладі «Чернігівський навчально-реабілітаційний центр №2» Чернігівської міської ради Чернігівської області;

дітей, які виховуються у санаторних групах у закладах дошкільної освіти з малими й затухаючими формами туберкульозу.

За рахунок коштів бюджету Чернігівської міської територіальної громади (крім учнів 1-4 класів) від плати за харчування також можуть бути звільнені сім’ї, в яких є діти, які виховуються у багатодітних, неповних сім’ях, у сім’ях, де батьки з інших поважних причин не можуть виділяти кошти на харчування дітей у закладі дошкільної чи загальної середньої освіти. Підставою для звільнення від плати за харчування цих дітей є акти комісійного обстеження матеріально-побутових умов проживання дитини.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button