Суспільство

Вчителі, медсестри та електрики – трійка лідерів із бюджетного навчання

Після підбиття попередніх підсумків вступної кампанії 2016 року до трійки спеціальностей з найбільшим обсягом бюджетних місць увійшли спеціальності 014 «Середня освіта» – 13 тис. 307 місць, 223 «Медсестринство» – 8 тис. 810 місць  та 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханік» – 7 тис. 407 місць.

Про це ЧEline повідомили в прес-службі Міністерства освіти і науки України.

«Спеціальність 014 «Середня освіта» дійсно набрала найбільшу кількість бюджетників. Треба розуміти, що за цією спеціальністю навчаються майбутні вчителі для середньої школи – це і вчителі географії, і вчителі історії, і вчителі біології, тобто спеціальність одна, але дуже широка», – зазначив директор департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Олег Шаров.

Четверте та п’яте місце в рейтингу посідають 192 «Будівництво та цивільна інженерія» та 072 «Фінанси, банківська справа та страхування» – 7 тис. 267 і 6 тис. 450 місць, відповідно.

Спеціальність 081 «Право» знаходиться  лише на сьомій сходинці – 5 тис. 983 місця. На шостому місці «Право» випереджає спеціальність 133 «Галузеве машинобудування» – 6 тис. 050 місць.

«Цього року запроваджено адресне розміщення державного замовлення. За його результатами надано рекомендації для зарахування на бюджет, зокрема на всі місця з природничих і технічних спеціальностей.

Наразі всі охочі подали оригінали своїх документів, а в іншому разі рекомендовані на бюджет втратили отриману можливість. При цьому ми бачимо, що технічні спеціальності  утримали у себе бюджетників, і там навчатиметься достатня кількість дітей», — наголосив Олег Шаров.

Восьме та дев’яте місця займають 071 «Облік і оподаткування» – 5 тис. 908 місць   і 013 «Початкова освіта» – 5 тис. 287 місць.

Закриває десятку  спеціальність 122 «Комп’ютерні науки та інформаційні технології», на ній цього року навчатимуться 4 тис. 985 студентів-бюджетників.

Нагадуємо, що до 18 години 10 серпня ще можна написати заяву та подати оригінали документів на навчання за кошти фізичних і юридичних осіб. Списки зарахованих на контракт університети мають вивісити 12 серпня.

*При визначенні спеціальностей із найбільшим обсягом бюджетних місць враховувалась загальна кількість зарахованих на бюджетні місця за усіма рівнями та ступенями освіти (бакалавр, магістр, спеціаліст та молодший спеціаліст), а також бюджетні місця як державних, так і комунальних ВНЗ.

 

Ще статті по темі

Back to top button