Суспільство

Вчителька з Чернігівщини стала переможницею премії «Ранкові зорі»

Нещодавно відбулася онлайн-подія «Ранкові зорі» — це премія, якою відзначають найкращих педагогів України, які продовжують працювати та змінювати освітню сферу, попри виклики війни. Її започаткували Віктор Круглов і команда його видавництва «Ранок». Загальний призовий фонд — понад 100 тисяч гривень. «Результативним учителем» експерти назвали вчительку, учні якої лише за останні два роки здобули понад 200 перемог на конкурсах і змаганнях національного та міжнародного рівня — Ірину Смовську. Вона викладає зарубіжну літературу в ліцеї невеликого містечка Остер на Чернігівщині.

«Я завжди хочу пояснити дітям, що нічого в житті не дається нам просто так і до всього треба докласти певних зусиль», — поділилася думками пані Ірина під час свого виступу на заході «Зірковий вчитель: як дарувати всім світло і не втрачати своє».

Вона не очікували на перемогу в одній із номінації премій. Взяти в ній участь захотіла лише для того, щоб отримати цінний досвід від інших колег. Тож коли її назвали результативним вчителем країни, пані Інна дуже зраділа.

«Звісно, ця перемога додала мені впевненості в собі, у важливості того, що я роблю. Я й надалі, але ще з більшою потужністю, працюватиму для своїх учнів, для добробуту України».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові горів житловий будинок

Окрім викладання на уроках, Ірина Смовська також заснувала два літературні гуртки для школярів: «Диво калинове» та гурток Чернігівської МАН «Літературна творчість». На заняттях вона разом зі своїми учнями пише вірші, створює відеопроєкти та готує вихованців до участі в різних конкурсах.

Про свої та учнівські досягнення пані Ірина коротко розповідає: «В Україні вже, мабуть, немає конкурсів, у яких я зі своїми дітьми не брала участі. Ми маємо приблизно 500 нагород, і це за останні сім років. А ще пишаюся, що твори моїх учнів друкують у різній пресі: в літературній, у педагогічній. У нас є величезна кількість збірок, а троє моїх учнів вже були переможцями премії «Коронації слова» — «Молода коронація». Тому я дуже пишаюся своїми дітьми».

На початку війни вона залишалася в рідному місті, хоча недалеко від нього стояли ворожі війська. Як і багато інших вчителів, Ірині Смовській довелося звикати до складних обставин роботи: постійні обстріли, блекаути, переховування в підвалах. Однак каже, що всі виклики можна подолати, як і пристосуватися до нових умов.

«Справді, наше життя змінилося й ми всі перебуваємо в постійному стресі. Наші діти, звісно, теж. Тому потрібно шукати нових підходів, щоб налаштувати їх на роботу. Наприклад, я розробила методичні рекомендації, у яких в ігровій віршованій формі пропоную дітям цікаві завдання. Ми пишемо листи героям, які опинились у надзвичайних ситуаціях, створюємо словесні ілюстрації до творів, граємо в ігри, віртуально відвідуємо відомі музеї тощо. Щодня намагаюсь розвивати своїх учнів і розвиваюся сама», — ділиться досвідом учителька.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button