Суспільство

Вересневі опади: у річках Чернігівщини значно піднявся рівень води

Цьогоріч вересень місяць видався доволі прохолодним, рясним на опади та туманним, особливо друга та третя його декади.

За даними Чернігівського обласного центру з гідрометеорології середня місячна кількість опадів на території Чернігівської області склала 26-109 мм – це орієнтовно 50-150 % місячної норми. Саме достатня кількість опадів вкрай важлива для живлення, наповнення та покращення гідрологічного режиму річок в осінньо-зимовий період.

Поверхневий стік від дощів значно вплинув на стан водогосподарської обстановки на водних об’єктах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удар блискавки: в Чернігівському районі згорів курятник із птицею

На гідрологічних постах річок в порівнянні з серпнем місяцем спостерігалося підвищення рівнів води: на р. Дніпро біля с. Неданчичі – на 22 см, на р. Десна в м. Новгород-Сіверський – на 48 см, в м. Чернігів –на 15 см, на річці Сейм біля с. Мутин рівень води збільшився на 37 см, на річці Снов в м. Сновськ – на 36 см, на річці Удай в м. Прилуки – на 17 см.

Водність малих річок теж дещо покращилась. Рівні води на таких малих річках як Бреч, Убідь, Білоус зросли в середньому на 5-10 см.

Загалом аналіз водогосподарської обстановки свідчить про те, що наразі водність більшості річок зберігається меншою за середні багаторічні значення, при цьому рівні води на великих річках порівняно з аналогічним періодом минулого 2021 року в середньому вищі на 5-35 см.

Слід зазначити, що це тільки початок осіннього та дощового сезону і у випадку сприятливих гідрометеорологічних умов і надалі можна сподіватися на покращення гідрологічної ситуації на річках регіону.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівський обласний центр з гідрометеорології

Ще статті по темі

Back to top button