Суспільство

Верховна Рада прирівняла електронні паспорти до паперових

Верховна Рада підтримала законопроєкт про «паспорт у смартфоні», за яким електронні паспорти матимуть таку ж юридичну силу, що й паперові.

Законопроєкт підтримали 302 депутати, але його ще має підписати президент.

У Міністерстві цифрової трансформації вже заявили, що Україна стала першою країною в світі, яка таким чином узаконила електронні паспорти.

«Ми перша країна, де електронні паспорти мають таку ж юридичну силу, що їхні фізичні аналоги. Ми створили світовий кейс для побудови цифрової держави. Це інноваційний крок не лише для нашої країни, а й для всього світу», — прокоментував ухвалення закону очільник Мінцифри Михайло Федоров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Графік проведення ЗНО – 2021

Закон передбачає введення цифрових паспортів громадянина України та паспортів для виїзду за кордон. Такі паспорти працюватимуть за допомогою додатку «Дія» — їх можна буде замовити за бажанням. Пред’явити цифрові документи можна буде на території України — приміром, щоб підтвердити свою особу чи громадянство. При цьому «електронний паспорт» у смартфоні все ж не можна буде використовувати для перетину кордону України чи виїзду на тимчасово окуповані території.

У Мінцифри кажуть, що за допомогою цифрового документа можна буде відкривати, приміром, банківський рахунок онлайн, отримувати посилки, підтверджувати вік у супермаркеті, заселятися в готель тощо.

«Можна не хвилюватися, що забув документ вдома. Паспорт тепер завжди у смартфоні. Максимально зручно», — переконує Михайло Федоров.

Мінцифри додало функцію цифрових паспортів у додаток «Дія» ще минулого року, проте це відбувалося в рамках експериментального проєкту і регулювалося постановою Кабінету міністрів.

У лютому Верховна Рада також прирівняла до паперових чи пластикових електронні водійські посвідчення. Через «Дію» також можна замовити, обміняти чи продовжити водійські права.

У тестовому режимі також працює реєстрація місця проживання онлайн і профіль виборця, в якому можна перевірити місце реєстрації та адресу голосування.

Також за допомогою додатка можна записатися на вакцинацію Covid-19.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: ВВС

Ще статті по темі

Back to top button