Суспільство

Ви будете здивовані: скільки українців розмовляють рідною мовою

Приблизно 4-5 мільйонів громадян України не говорять вдома українською, хоча вважають її своєю рідною мовою. Про таке розповів в ефірі «5 каналу» співкоординатор руху «Простір свободи» Тарас Шамайда.

«Думаю, ми не повинні прагнути будь-кого змушувати розмовляти, оскільки це право і свобода кожної людини. Тому у проекті закону про державну мову чітко зазначено, що цей закон не регулює мови приватного спілкування і мови релігійних обрядів. Це сфера свободи людини… Весь досвід нам показує, що ми все-таки маємо рухатися шляхом законодавчого врегулювання, конституція прямо цього вимагає, від парламенту, і тоді в цьому захищеному просторі розвиватиметься і культура.

До речі, хочу сказати, що нині дві третини людей в Україні називають своєю рідною мовою українську, але лише 55% людей говорять вдома українською. Це означає, що приблизно 4-5 мільйонів наших громадян не говорять мовою, яку вони вважають рідною. І це вже свідчить про ненормальність ситуації», – розповів Шамайда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На ЗНО більше не складатимуть російську мову

 

Зараз є чіткі соціологічні дослідження, які показують, що 2/3 громадян України виступають за те, щоб держава захищала саме державну мову і підтримують основні положення того законопроекту, який ми пропонуємо ухвалити.

Зокрема є велике дослідження КМІС, наприклад, 2017 року, де чітко зазначено, що коли людей питають, якою має бути мовна політика, 64% людей виступають за зміцнення державної мови, лише 20% – за захист мов меншин і 2% – за захист російської мови. І переважання такої думки характерне для всіх практично регіонів України.

 

«Досвід прийняття і пісні на радіо, і закон про освіту показав, що немає ніяких протестів. Навпаки, є велика суспільна підтримка. Так, безумовно може бути реакція якихось іноземних держав. Наприклад, Росії, Угорщини, але ми повинні зрозуміти, що для нас важливіше. Адже питання мови – це не тільки питання зручності для людей чи культури й комунікації. Державна мова в будь-якій державі – це елемент ідентичності та головний елемент національної єдності та безпеки», — пояснив експерт.

Джерело: znaj.ua

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Что то мне кажется что дома на Украинском говорят намного больше чем 4-5 млн человек

Back to top button