Суспільство

Відхаркувальний засіб №1: чернігівський «травник» розповів про цілющий імуностимулятор

Осінь – час збору не лише врожаю з городу, а й деяких лікарських рослин, точніше ягід. Бузина чорна здавна використовувалася в народі і як сировина для варення, і як лікарський засіб.

Бузина це – медоносна, харчова, лікарська, ефіроолійна та інсектицидна рослина.

Плоди бузини чорної містять аскорбінову кислоту (10-49 мг%), вітаміни В1 та В2, каротиноїди, протизапальний фактор J, дубильні та смолисті речовини, цукри.

Як розповідає чернігівський «травник» Олександр Хорошок, мають квіти та плоди бузини чорної і свої унікальні лікарські властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарська допомога: букет рослин, які можна знайти на Чернігівщині

«По-перше, чорна бузина діє як імуностимулятор. По друге, вона володіє сильними відхаркувальними властивостями. Застосовується у лікуванні захворювань верхніх дихальних шляхів або від запалення легень. Сприяє виведенню мокротиння. Через це її використовують у чаях при застудах, кашлі. Можна сказати, що це один із найсильніших природних відхаркувальних засобів. Особливо корисним є цвіт чорної бузини. Восени збирають ягоди, з них роблять варення, яке також має зазначені лікувальні властивості», – розповів Олександр Хорошок.

Ягоди бузини також використовують для виробництва вин, наливок, лікерів, желе, мусів, киселів, чайно-кавових сурогатів, спирту, начинок для цукерок і пирогів тощо. У лікеро-горілчаному та кондитерському виробництвах широко застосовується цвіт бузини — для ароматизації шампанських вин і коньяків.

Також бузині чорній «приписують» фітонцидні й інсектицидні властивості. Її рекомендують застосовувати проти деяких шкідників саду. Своїм специфічним запахом бузина відлякує пацюків і мишей. Її гілками можна обв’язувати стовбури плодових дерев від пошкодження гризунами.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button