Суспільство

Відібрана культура: чому чернігівські пам’ятки досі знаходяться в росії

Культурні пам’ятки Чернігівщини досі залишаються в росії. Таку тему у своїх публікаціях у соціальній мережі підняла депутатка міської ради Марина Семененко. Вона  зазначає, що проблема ця існує давно.

«Ситуація така, що всі цінні археологічні знахідки, які були знайдені часів радянського союзу, російської імперії на території Чернігова, були вивезені», — розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН Марина Семененко.

Зокрема в її публікації йдеться про статуетку, яку було знайдено в кургані Чорна могила в Чернігові в 1872 році. На той час її не вдалось дослідити через її стан. Але вже пізніше дослідники почали схилятись до думки, що вона скандинавського походження. Проте в 2011 році встановили, що ця фігура має середньоазіатське вбрання та сидить в позі лотоса. Проте ці дослідження проходили не в Україні, бо фігура була вивезена до росії, як і всі ті, які були знайдені в кургані.

Виникає зовсім логічне питання: чи велись якісь реєстри під час вивозу цих археологічних пам’яток з території України та чому пам’ятки нашої культури не були повернені. Марина Семененко з цим питанням звернулась до Міністерства культури, в ОВА та в Управління культури міста.

«Я отримала відповідь від ОВА та Міністерства культури, вони надали джерела з інформацією та порадили, куди можна звернутися з цього питання. В свою чергу міська влада зауважила, що це не входить в їх повноваження. Відповідь від керівника Управління культури і туризму ЧМР я отримала вже після публікації мого першого посту про цю ситуацію. Була вона написана заднім числом», – зауважує Марина Семененко.

Як бачимо, наразі невідомо скільки всього пам’яток знайдених завдяки археологічним дослідженням на Чернігівщині та в Україні було вивезено в росію.

«Я готую звернення до президента, щоб цю ситуацію взяли до уваги не лише по Чернігову, а й по всій Україні. Оскільки під час підписання, я сподіваюсь, капітуляційного договору з Росією, можна буде вимагати щось. Я вважаю, що наші історичні цінності – це те, що потрібно вимагати для того, щоб Москва не трактувала свою історію в своїх вигідних руслах, а щоб ми самі володіли своєю історією. Тому що сам факт, що вони володіють нашими історичними дуже цінними знахідками дає їм у їхньому мозку думати, що і земля, в якій ці знахідки були знайдені, теж належить їм. Але ж це не так», – зазначає в коментарі ЧЕЛАЙН Марина Семененко.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button