Суспільство

Відмовляються від газу, запасаються дровами та купують техніку: громади Чернігівщини готуються до зими

Зима із холодами та морозами не за горами. А це означає, що в будь-яку мить громадам області треба бути готовими долати зимові виклики та боротися з наслідками негоди: розчищати дороги, відновлювати електропостачання, дбати про обігрів соціальних і навчальних закладів.

Наскільки готові до цього громади Чернігівщини, з’ясовували в них.

Галина Петруша, голова Парафіївської громади

«Пісок є уже. У громаді працює комунальне підприємство «Добробут», тож транспорт, щоб посипати дороги, є. Окрім того, допомагають іще усі підприємства й організації. І хоч у деяких селах немає підприємств, але там обробляються землі, й організації, які їх орендують, допомагають із розчищанням доріг, посипкою тощо. У нас із цим невирішуваних питань немає.

Із опаленням усе нормально, всі підключилися. Дві школи на початку опалювального періоду перевели на альтернативне опалення – на дрова. Підприємства надали спонсорську допомогу і за свої кошти купили котли для цих навчальних закладів. Це в Южному і Парафіївці дві школи відмовилися від газу. На наступний рік хочу перевести всі школи на опалення альтернативними видами палива, це ще три школи. Деякі дитячі садочки теж уже дровами опалюються».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Неповторні колекції та світове визнання: Чернігівському історичному музею – 125 років

Олександр Кодола, голова Ніжинської громади

«У нас опалювальний сезон починався непросто. По-перше, це енергетична криза загалом у країні та значне здорожчання енергоносіїв, насамперед газу. Але була в нас й інша ситуація, що в кінці літа ТОВ «Ніжин тепломережі», яке здійснювало теплозабезпечення всього міста, було визнано банкрутом. Тому це, звісно, ще ускладнювало початок опалювального сезону. Але все-таки ми впоралися із викликами й опалювальний сезон розпочато. А пізніше відстояли ТОВ «Ніжин тепломережі». Апеляційний суд скасував рішення про визнання цього підприємства банкрутом. Тому опалювальний сезон у нас проходить стабільно, ми одними з перших в області підписали угоди з «Нафтогазом», що стосуються постачання газу для бюджетних установ міста, у яких є індивідуальні котельні. Це заклади освіти зазвичай.

Що стосується іншої підготовки,то ми поступово винаходимо можливості в міському бюджеті для закупівлі техніки для наших комунальних підприємств. Місто велике, друге після Чернігова за розмірами в області, то, безперечно, і комунальної техніки нам потрібно досить багато.

Профільне управління ЖКГ уже закупило необхідну кількість піщано-сольової суміші та інших інгредієнтів для боротьби з негодою.

Ми готуємося.

А мені як міському голові не хочеться сурової зими, оскільки це і значні витрати з бюджету на різні потреби, й опалювати приміщення та будинки потрібно більше. І більше докладати зусиль, зокрема фінансових, для ліквідації різних наслідків негоди. Тому хотілось би, щоб цьогорічна зима була більш м’якою».

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу 

«Газ у населеному пункті є. Субсидії наші люди переважно оформили. Щодо бюджетних закладів, то будинок культури в нас централізовано не опалюється. Школа повністю забезпечена дровами та паливом. Сільську раду ми вперше опалюємо, бо три роки вона в нас не опалювалася. В холоді сиділи, одну кімнату гріли. Паливом запаслися – дровами та брикетами. Холоди трохи лякають людей. І газ зараз дорогий і дрова недешеві».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button