Суспільство

Відомий метеоролог Олексій Вангенгейм родом із Чернігівщини

Метеоролог, бібліотекар, екскурсовод, бранець Соловецьких таборів, розстріляний в урочищі Сандармох – із Чернігівщини. Це – Олексій Феодосійович Вангенгейм, уродженець с. Кропивне, на той час Конотопського повіту Чернігівської губернії (нині Ніжинський район, Чернігівська область), голландського походження.

Навчаючись на фізико-математичному факультеті Московського університету, був арештований за участь у студентських заворушеннях, на «перевиховання» відправлений до війська. Після цього продовжував навчання вже у «Київській політехніці».

Стояв біля витоків створення професійної гідрометеорологічної служби, вважав цю науку перспективною та дуже необхідною для багатьох галузей промисловості, сільського господарства, вважав, що метеорологія в перспективі відіграватиме дуже важливу роль у веденні бойових дій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Статус дитини війни: чи всі чернігівські діти зможуть його отримати

Створив метеослужбу на Каспійському морі в Махачкалі. Вже як метеоролог брав участь у І світовій війні. Після жовтневого перевороту 1917 р. швидко рухався кар’єрними сходами: був заступником Головнауки Наркомосу, очолював Гідрометеорологічний комітет, організував Бюро погоди радянського союзу. Крім цього займався викладацькою та дослідницькою діяльністю. Проте 1933 р. став для нього переломним і фатальним:  ані членство у більшовицькій партії та щира віра у її ідеали, ані високі посади не вберегли Олексія від страшних подій у його подальшому житті. По-перше, невдалий запуск першого стратостата, що закінчився катастрофою, який він організовував і брав у цьому безпосередню участь, а ще – проведення І всесоюзного геофізичного з’їзду із запрошенням багатьох іноземних фахівців і промова на його відкритті французькою мовою, – призвело до того, що невдовзі він був заарештований. За кілька днів катувань визнав себе винним за всіма статтями, які йому інкримінували: контрреволюційна діяльність, шкідництво, шпигунство, умисний розвал мережі гідрометеостанцій, підрив науково-дослідної роботи тощо. Перед винесенням вироку відмовився від своїх показів, вказавши на те, що всі покази з нього вибивали силою, однак це не допомогло.

Олексій Вангенгейм отримав 10 років таборів і був етапований на Соловки. Там він працював у табірній бібліотеці, в музеї Соловецького товариства краєзнавства, проводив екскурсії в’язням, заняття, читав їм лекції на загальноосвітні теми. Парадокс був у тому, що він до останнього вірив у те, що потрапив за ґрати помилково, писав листи-звернення в усі тогочасні інстанції із запевненням у його щирій відданості партійній справі, і тільки на четвертий рік відбування покарань отримав офіційну довідку про те, що серед статей, за якими він був звинувачений, статті за антирадянську агітацію не було. Це його певним чином надихало. Однак і не допомогло: у  1937 р. його покарання на 10 років виправних робіт постановою окремої трійки управління НКВС було змінено на найвищу кару – розстріл. Цього ж року разом ще з 1100 в’язнями Олексій Феодосійович Вангенгейм був страчений в урочищі Сандармох поблизу робітничого селища Медвежа Гора (нині Медвеж’єгорськ, Карелія).

Реабілітований у 1956 р.

Письменник Олів’є Ролен, вивчаючи біографії в’язнів Соловків, надихнувся його трагічною долею та присвятив О. Ф. Вангенгейму роман під назвою «Метеоролог». Надрукований у Німеччині.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button