ВійнаСуспільство

Статус дитини війни: чи всі чернігівські діти зможуть його отримати

Від 1 червня діти з Чернігівщини можуть отримати статус постраждалих унаслідок воєнних дій. Тоді набули чинності зміни до відповідної Постанови Кабміну №268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів».

Нині дуже велика кількість охочих отримати такий статус. Адже в Чернігові записують у чергу на два роки вперед тих, хто бажає отримати для своєї дитини статус постраждалої внаслідок воєнних дій.

Відповідно до законодавства, статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, не передбачає надання жодних пільг і компенсацій, крім безкоштовного харчування в закладах освіти

А чи можна всім чернігівським дітям автоматично надати такий статус?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вигнання нацистів: Друга світова війна і Чернігівщина (Фото)

«Автоматично надати всім дітям міста Чернігова статус дитини війни неможливо, принаймні, з огляду на механізм, визначений постановою КМУ від 5 квітня 2017 р. №268, яким передбачено:

По-перше – відповідний порядок отримання такого статусу, а саме шляхом подачі заяви до служби у справах дітей.

По-друге – визначенням підстав для отримання статусу дитини війни.

Відповідаючи на це запитання, також слід виходити з того, що порядком визначено загалом шість підстав, наявність навіть однієї з яких надає право отримати вказаний статус, а саме: дитина отримала поранення, контузію, каліцтво; дитина зазнала фізичного, сексуального насильства; дитина була викрадена або незаконно вивезена за межі України; дитина залучалася до участі в діях воєнізованих чи збройних формувань; дитина незаконно утримувалася, у тому числі в полоні; зазнала психологічного насильства.

Рішення про надання статусу чи відмови у наданні статусу дитини війни приймає орган опіки та піклування, з огляду на наявність підстав і за результатами розгляду документів, які підтверджують такі підстави.

Тобто ключовим питанням є не те, де перебувала чи перебуває дитина під час повномасштабного вторгнення, а те, яких збитків (моральних чи фізичних) вона зазнала», – наголошує чернігівський юрист Олександр Постой.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button