Суспільство

Відомий режисер фільмів про війну записав молитву юних чернігівців за захисників (Фото)

Не за планом пішов цього разу урок патріотичного виховання в 28 школі Чернігова. До семикласників завітав відомий український режисер документальних фільмів про війну Олексій Гончарук, автор фільмів про 72 бригаду та інші військові підрозділи ЗСУ. Нині Олексій поставив собі масштабну  мету — створити фільм про оперативне командування «Північ», якому 16 лютого, тобто, вже за два тижні, виповнюється 5 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Свята без тата» в Чернігові

Левова частка матеріалів для фільму вже відзнята, але лишалася ще найважливіша частина: фінал. Довгі творчі пошуки достойного завершення фільму привели українського режисера до думки записати молитву про Захисників України. За основу тексту Олексій вирішив взяти «Молитву», створену одним з офіцерів ЗСУ на передовій: її проникливі слова просто просилися в стрічку! Але хто начитає текст? Професійних акторів просити не хотілося, адже тут важлива щирість чистого серця, а не професійні навички. З численних запропонованих варіантів режисер обрав начитку молитви дітьми, і не прогадав: школярі 28 ЗОШ з задачею впорались на відміно.

Трепетний дівочий голос промовляє: «Господи, пошли перемогу нашим Захисникам!» — і тут-таки до нього долучаються рішучі голоси юнаків: «Благослови мене, Господи, присвятити життя моїй Батьківщині!» Учні, в більшості своїй діти військовослужбовців, промовляють слова молитви, думаючи про своїх рідних. Вбрані в національні однострої, гарно зачесані — справжній квітник української юні! Ясні очі цих дітей випромінюють світло, голоси лунають із глибини серця.

Зйомки завершені, і з’являється трохи часу на спілкування. Діти пишуть побажання воїнам України на паперових білих голубах, показують виготовлені власними руками подарунки. Вчителька української мови і літератури Ольга Петренко зачитує вірш Андрія Кириченка, опублікований свого часу в одній з чотирьох його збірок. Діти дякують військовим за захист.

Виховна година промайнула непомітно. Гості відзняли гарний матеріал і вже зібралися прощатись, — та раптом господарі  згадали про подарунки! Смачний торт і великий букет білосніжних хризантем розчулюють військових ледь не до сліз: тепер День народження відчувається по-справжньому!

Новинний портал «Північ»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button