Суспільство

Відомо про долю лебедя, який замерзав на водоймі Варвинщини

Учора, 14 грудня, з крижаної водойми біля села Гнідинці на Варвинщині було врятовано лебедя. Рятівниками виявились жителі Варви Оксана Лукавенко (Виприцька) та родина Замулів – Василь і Наталія.

Врятувати лебедя допоміг… фейсбук. Місцеві рибалки повідомили в одній із соціальних групи Варвинщини, що бачили птаху, яка не може злетіти і замерзає. Керівник групи у фейсбук Оксана Лукавенко повідомила, що має авто, має вільний час і готова поїхати рятувати лебедя, проте не знає точно, де він знаходиться, тому просила допомоги.

«За день ніхто не відгукнувся, ввечері звернулися знайомі. Але тоді вже їхати побоялися, бо було темно і прийшла відлига. Виїхали зранку, лебедя знайшли одразу. Він сидів на льоду, двічі намагався піднятися, але йому не вдавалося, був знесилений», – розповідає Оксана Лукавенко.

Після порятунку птаху забрала до себе родина Замулів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  На Чернігівщину прилетіли лебеді (Фото)

«Лебедя розмістили в сараї. Відділили йому від курей і качок окреме місце. Коли привезли, був дуже слабкий. Ніжка була назад завернута, і на неї він не ставав. Зараз він обігрівся, повеселішав. Ми йому накидали сіна. Сьогодні зранку він уже вставав на ногу. Їсть погано. Ми не знаємо, що йому можна, а що ні. Даємо капусту, гарбуз, зерно тощо. Все кидаємо у воду, кажуть, так лебеді краще їдять», – розповідає Наталія Замула.

За словами рятівниці, лебідь, мабуть, цьоголітка, адже забарвлення з сірим відтінком, а дорослі тварини зазвичай повністю білі.

Поводиться він спокійно.

«Думали, що тікатиме, відбиватиметьсь, але поводився напрочуд дуже спокійно. Ми його, коли везли додому, на заднє сидіння посадили, я з ним і він мені одразу шию поклав на плече. Жодної агресії не було», – розповідає Наталія.

131478409_230562191755969_1667518142438021410_n

Серед планів родини – потримати лебедя, поки він зміцніє, і віддати в Тростянецький дендрологічний парк. Залишати вдома не хочуть, адже знають, що лебідь може стати домашнім, тоді в дикій природі може загинути.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button