Суспільство

Відпочинок на Азовському морі у 2022 році: експерти зробили прогнози за цінами

Минулий сезон для більшості курортів Азовського моря став провальним. На ньому відбилися несприятливі природні фактори у вигляді дощового літа, великої кількості комарів і, головним чином, навали медуз. Через це частина українців залишилася вдома, а багато хто з тих, хто таки поїхав на море, був шокований невідповідністю цін на відпочинок та отриманих умов, за яких море фактично було недоступне для купання. Тому зовсім не дивно, що вже зараз стоїть питання, що буде з цінами у 2022 році, зокрема на найпопулярніших курортах – у Кирилівці, Бердянську та на Арабатській Стрілці. Свої припущення щодо цього висловили туристичні експерти, повідомляють podrobnosti.ua.

 Море, яке кишить медузами, пляжі, вкриті сотнями їхніх желеподібних тіл, і хмари комарів, що атакують при спробі висунути ніс із номера у вечірній час. Така картина була типовою для багатьох курортів Азовського моря минулого літа. У результаті соціальні мережі та різні платформи для коментування вибухали гнівними відгуками із запитанням: «А за що ми заплатили гроші?».

Справді, багато азовських готельєрів не поспішали опускати ціни, незважаючи на обстановку. А деякі з тих, яким пощастило мати басейн на території, користуючись моментом, робили його відвідування платним і доступним для гостей з інших об’єктів, тим самим позбавляючи комфорту власних постояльців. І лише коли ситуація стала критичною через напівпорожній номерний фонд, вони почали коригувати цінники.

meduza1

Як же поведуться готельєри в сезоні-2022?

По-перше, спрогнозувати однозначно, якою буде ситуація з медузами наступного літа, дуже складно, але багато фахівців схильні вважати, що з великою ймовірністю вона все ж таки повториться. І, на жаль, ефективних засобів боротьби з нею нині ані готельєри, ані місцеві чиновники не мають.

По-друге, формування цін залежить не тільки від зовнішніх обставин, а й від внутрішніх, про які відпочивальники часто не замислюються. До них належать постійно зростаюче податкове навантаження, підвищення зарплат працівників у зв’язку зі зростанням мінімальної заробітної плати в країні, короткий курортний сезон, за який потрібно встигнути заробити стільки, щоб покрити всі витрати за рік, та багато іншого.

Тому самі готельєри поки не поспішають знижувати ціни, наголошуючи на другому пункті. Нині багато хто з них планує повернути та утримати туриста за допомогою будівництва басейнів та розвитку інших напрямів – гастрономічного, екскурсійного, культурного туризму тощо.

 «В умовах, які склалися, зі слів власників складно зберегти навіть ціну-2021 без втрати якості обслуговування та зменшення набору послуг, що надаються. Але йдеться в основному про великі та популярні готелі, які цього року найменше постраждали від кризи. У той же час дрібні сімейні готелі та гостьові будинки лише активно будують басейни і вважають за краще не замислюватися про завтрашній день», — прокоментувала ситуацію з цінами, що склалася, головний редактор профільного видання azov.zp.ua Юлія Ангеловська.

Підтримує таку позицію і Юлія Васильєва, редактор інтернет-видання arabat.com.ua. На її думку, у цій ситуації частина бізнесу, яка не має під собою міцного фундаменту і не має належних запасів, наступного сезону може просто не пережити:

«Основною проблемою найближчого сезону на курортах Азовського моря виявилися далеко не лише медузи, а цілий набір економічних факторів. За останній рік вартість оренди землі зросла в кілька разів, у 2022 році стає обов’язковим використання РРО для ФОП, зросла мінімальна зарплата, від якої вважається низка податків, електроенергія та газ дорожчають, не кажучи вже про вартість будівельних робіт і будматеріали, всі ці фактори навіть без медуз могли спровокувати кризові явища в галузі, але медузи стали тим каталізатором, який з великою ймовірністю обвалить ринок. У 2022 році складно прогнозувати, так само як і потенційний відсоток учасників, але майже однозначно, за цінами минулого року відпочивальники їхати здебільшого не готові, а виручка готелів формується не ціною номера, як до цього звикли за довгі роки стабільного завантаження, а добутком реального завантаження на ціну номера. Тому ціни з великою ймовірнвстю доведеться більшості готелів знижувати, навіть якщо при цьому доведеться працювати в нуль або в мінус. Але, зрозуміло, за такого розкладу деградація ринку буде неминучою».

meduza2

При цьому низка експертів вважає, що на море з медузами за цінами минулого року туристи просто не поїдуть.

Багато відпочивальників шукатимуть альтернативу у вигляді курортів, які менше постраждали від атаки медуз, нехай і не настільки популярних. До таких належать, наприклад, запорізький Приморськ, який через троянду вітрів медузи практично обходять стороною, курорти Донецької області — Урзуф, в районі якого в море впадає опрісняюча його річка Зелена, або Мелекіне і Білосарайська коса, розташовані на березі Таганрозької затоки, опрісненої річкою Дон. І, можливо, зростання попиту на таких курортах призведе до деякого подорожчання їхніх готельних господарств.

У той же час більш привабливо, порівняно з вітчизняними, виглядають зарубіжні курорти зі зниженими через пандемію коронавірусу цінами та відсутністю медуз. Особливо з огляду на те, що розцінки на відпочинок вони не поспішають піднімати до докризових показників. І частину українців, які можуть собі це дозволити, скоріше оберуть відносно недороге зарубіжжя.

Таким чином, експерти переконані: якщо ціни залишаться на тому ж рівні, що й у 2021 році, левова частка українців з великою ймовірністю віддасть перевагу курортам Азовського моря іншим напрямкам. Наприклад, аналітик медіа-проекту «Бердянськ» Олександр Мостовий, спрогнозував, що падіння цін розпочнеться вже після початку курортного сезону — ближче до липня, коли власники зрозуміють, що турист не поїхав і становитиме в середньому 20–50%.

У результаті більшість експертів сходяться на думці, що відпочинок на Азовському морі 2022 року, ймовірно, подешевшає, але не одразу. І, можливо, це спричинить обвал ринку.

Джерело: podrobnosti.ua

Ще статті по темі

Back to top button