Суспільство

Відсьогодні у Чернігові введено обмежувальні протиепідемічні заходи

Відповідне рішення було прийнято сьогодні, 23 грудня, на засіданні міського оперативного штабу для координації дій щодо запобігання розповсюдженню захворювань на грип та ГРВІ на території міста Чернігова.

Про це ЧЕline повідомили у прес-службі Чернігівської міської ради.

Нарада відбулась за участю заступника міського голови Ольги Хоніч, керівників структурних підрозділів міської ради, представників медичних установ міста, а також місцевих засобів масової інформації.

На початку засідання завідувач відділення Чернігівського міського відділу Державної установи «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Світлана Аландаренко розповіла про санітарно-епідемічну ситуацію щодо грипу та ГРВІ у місті.

За її словами, на 51 тижні року (з 16 грудня по 22 грудня) захворіло на грип та ГРІ — 4613 жителів міста, з них 65,3% становлять діти до 17 років (3016 осіб), показник на 100 тис. населення — 1600,21 що вище порогового рівня на 21,82%.

Захворюваність на грип та ГРІ серед населення міста у порівнянні з минулим тижнем збільшилась на 38,2% за рахунок захворювань, як серед дорослих так і серед дітей. Тож, темп приросту захворюваності на грип та ГРІ за поточний тиждень становить 38%.

Всього з початку епідемічного сезону захворіло на грип та ГРІ 25810 мешканців міста — це 8,95% від населення м. Чернігова, тобто вже занедужав на дані інфекції майже кожний десятий житель, в т.ч. на грип перехворіли 74 особи.

Кількість захворілих на грип та ГРІ дітей до 17 років становить 16855 ( 38% від дитячого населення), в т.ч. на грип перехворіло 49 дітей.

Розподіл дітей, які захворіли, по віковим категоріям свідчить, що на 51 -му тижні превалює частка дітей від 5 до 14 років і становить 57,9% від загальної кількості захворілих.

З початку епідсезону при проведенні вірусологічного моніторингу визначено РНК вірусу грипу типу А (Н3N2) — сезонний від 7-ми хворих в т.ч. від 1-ї дитини (2009 р.н.).

Госпіталізовано з 1 жовтня в стаціонарні відділення: 460 чол., з них — 386 дітей (84 % ).

Станом на сьогодні у інфекційних відділеннях міста перебуває 129 хворих на грип та ГРІ, в т.ч. 110 дітей (85,27%), хворі з важким перебігом хвороби в реанімаційних відділеннях міста відсутні.

Згідно офіційних повідомлень із закладів охорони здоров’я міста випадків смерті від грипу в даному епідсезоні не зареєстровано.

Світлана Аландаренко також звернула увагу присутніх на те, що по місту проти грипу щеплено лише 254 особи в т. ч. 120 дітей.

Начальник управління освіти міської ради Василь Білогура повідомив, що, починаючи з жовтня поточного року, у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах міста постійно проводиться моніторинг відсутності дітей. За останніми даними, у місті захворіло 1447 дітей дошкільного та шкільного віку. Це 12% від загальної кількості дітей по місту (від 11 779 осіб). Кількість відсутніх з приводу захворювання на грип та ГРІ у більшості дитсадках перевищує 20%, а саме: ДНЗ № 59 – 28,2%, ДНЗ № 30 — 24,9%, ДНЗ № 39 — 22,5%, ДНЗ № 77 – 20,8%, ДНЗ, № 57 — 20,1%, ДНЗ № 65 – 20,1%.

Заступник міського голови Ольга Хоніч заначила, що, оскільки у місті перевищений епідпоріг захворюваності, то є потреба ввести у місті обмежувальні протиепідемічні заходи щодо запобігання розповсюдження захворювання.

Члени оперативного штабу для координації дій щодо запобігання розповсюдженню захворювань на грип та ГРВІ внесли пропозиції до проекту розпорядження міського голови. Так, відповідно до нього з 23 грудня на території міста Чернігова введено обмежувальні протиепідемічні заходи, серед яких — обмеження проведення масових заходів, забезпечення оптимальних умов праці на робочих місцях, працівники дитячих дошкільних закладів, торгівлі, ресторанного господарства, транспорту, зв’язку та інших громадських установ повинні дотримуватись маскового режиму.

Більш детально з розпорядженням міського голови можна буде ознайомитись на офіційному сайті Чернігівської міської ради в рубриці «Нормативні документи», який буде опубліковано найближчим часом.

За словами начальника управління охорони здоров’я міської ради Владислава Кухаря, при збільшенні кількості хворих всі медичні заклади міста будуть переведені на 7-денний робочий тиждень, а також збільшуватиметься кількість стаціонарних ліжок у відділеннях лікарень. Але на даний час такої потреби не має.

Підсумовуючи засідання заступник міського голови Ольга Хоніч зазначила, що кожна людина повинна пам’ятати про основні засоби безпеки та профілактики.

Також вона звернулася до всіх мешканців міста дотримуватись елементарних правил гігієни, підтримувати санітарно-гігієнічний контроль у приміщеннях та у громадському транспорті, більше вживати вітаміни, не відвідувати місця масового скупчення людей, частіше бувати на відкритому повітрі. Крім того, при перших симптомах захворювання відразу звертатися до лікарів, а не займатися самолікуванням. Всім медичним працівникам також доручено більше проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед населення міста.

Ще статті по темі

Back to top button