Суспільство

Відтепер у Мені можна чіпувати тварин

До переліку послуг, які надають населенню Менського району фахівці ветеринарної медицини, нещодавно додалась ще одна – чіпування домашніх тварин мікрочіпами.

Справа  нова, але досить перспективна, вважають місцеві ветлікарі, особливо, якщо власники тварин збираються виїжджати за кордон. Адже для того, щоб вивезти тварину в іншу державу, зокрема на територію ЄС, власник повинен виконати вимоги цієї країни. Тварина має бути чіпована, мати ветеринарний сертифікат та щеплення проти сказу.

Чіпувати можна собак, котів, птахів, сільськогосподарських тварин у будь-якому віці, оскільки вік не впливає на сприйняття/несприйняття організмом капсули, а також на її місце розташування.

Процес чіпування являє собою імплантацію капсули з мікрочіпом під шкіру тварини. Як правило, роблять це через одноразовий аплікатор, схожий на шприц. Власне, для тварини за відчуттями введення чіпу, те саме, що й ін’єкція. Чіп вживлюється в межах холки (місце між лопатками).

Першим шести домашнім тваринам у райцентрі уже вживили цей засіб ідентифікації. Чіпування собак та котів здійснюється  як у приміщенні лікарні, так  і на виїзді (за бажанням власників). При цьому є обов’язковим оформлення реєстраційної картки для занесення даних до Єдиної Бази чіпованих тварин України. До речі, скористатись послугою можуть не лише меняни, а й жителі сусідніх районів.

Перед чіпуванням ветлікарі пропонують господарям обробку їхніх домашніх улюбленців від екто- і  ендопаразитів  та роблять  щеплення від сказу, якщо у тварин ці обробки відсутні.

Ще одним нововведенням Менського територіального підрозділу Держпродспоживслужби є використання можливостей Державного сервісу перевірки квитанцій. Це зроблено для зручності громадян.

Якщо отримувач адміністративних послуг, наприклад, при оформленні ветеринарних документів,  має у користуванні смартфон,  він може безпосередньо на території лікарні оплатити послугу через Privat24, monobank чи інші фінансові установи, а спеціалісти лікарні перевірять отримання платежу та  роздрукують чек за допомогою сайту https://check.gov.ua/.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button