Суспільство

Виготовляють проєктну документацію і починають будівництво: триває робота над меморіальним комплексом в Ялівщині (Фото)

Другого серпня архітектурно-містобудівна рада прийняла рішення рекомендувати ескізний проєкт меморіального комплексу в Ялівщині. Вчора, третього числа, виконавчий комітет Чернігівської міської ради погодив містобудівні умови на реконструкцію території кладовища з облаштуванням там меморіального комплексу. Наступним етапом буде розробка проєктної документації, до якого приступають невідкладно, а вже після —  виконання самих робіт. 

Цьому передувала кількамісячна спільна робота Чернігівської міської ради, її профільних підрозділів із близькими та родичами похованих на цьому кладовищі військових.

Затвердженим ескізним проєктом пропонується по периметру сектору військових поховань висадити кущі, а також здійснити необхідне озеленення. Сформувати центральну алею, яка вестиме до майданчика для вшанування пам’яті похованих там захисників — стели з птахами.

  Будуть вимощені додаткові доріжки між рядами, центральні — колотим гранітом. Встановлять лавки, зроблять освітлення.  Пам’ятники на могилах будуть виконані в єдиному стилі. Знайдено компромісний варіант, який задовольнив 75 представників похованих там військовослужбовців. Для цього було виготовлено пробний варіант пам’ятника, аби подивитися як він виглядатиме в реальності. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фронті загинув талановитий художник з Чернігова

 Всі роботи будуть профінансовані за кошти бюджету Чернігівської міської територіальної громади. Наразі на цей напрямок заплановано спрямувати трохи більше 25 млн грн. 

Нагадаємо, що під час активних бойових дій було прийнято рішення здійснювати поховання на недіючому кладовищі в Ялівщині. «Яцево» знаходилося під прицільним вогнем армії рф. Там знайшли вічний спокій 1188 осіб, 75 з яких  військові. 194 осіб після ексгумації перепоховані, решта, за рішенням близьких, залишиться в Ялівщині.

Зважаючи на складність рельєфу та ґрунтів на кладовищі в Ялівщині, територія потребувала благоустрою. Крім того, міською владою було прийнято рішення про необхідність гідного вшанування похованих там захисників — створення меморіального комплексу. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button