Суспільство

Війна і тварини: в Чернігові зросла кількість бездомних собак і котів

Рятуючись від ворожих обстрілів, чернігівці приходили в укриття чи спускалися в підвали зі своїми малими або великими чотирилапими друзями. Адже багато власників тварин вважають своїх улюбленців членами родини.

Песики чи котики жили й ночували поруч із господарями та іншими людьми, і тоді така ситуація нікого не дратувала, бо порятунку потребували всі.

Але, на жаль, траплялися ситуації, що люди, тікаючи від війни, виїжджали зі своїх населених пунктів без домашніх улюбленців. Тож «армія» безпритульних тварин росла…

«Тварин безпритульних побільшало, когось залишили власники – поїхали, в когось господарі померли, й чотирилапі опинилися на вулиці. Більшість таких тварин не стерилізована, тому, звісно, будуть цуценята та кошенята, але КП ВСЦ «Крок до тварин», за можливості відловлює та стерилізує тварин. Є програма з безкоштовної стерилізації котів, до нового року діє точно. Прилаштовувати тварини зараз важко, тому що тварина – це взагалі велика відповідальність, а під час війни – ВЕЛИЧЕЗНА. Зараз десь 10 котів прилаштовуються, з собаками картина сумна», – розповідає Яна Тулупова, голова ГО «Крок до тварин» і зоозахисниця.

За словами Яни Тулупової, нині КП ВСЦ «Крок до тварин» дуже потрібна допомога кормами. Якщо ви можете допомогти, звертайтеся за номером телефону 0635736020.

Нині надворі – зимова погода, коли не зайве вкотре згадати, що безхатні тварини переносять морози дуже тяжко.

Яна Тулупова зазначає, що за низьких температур у собак, які живуть на вулиці, починають замерзати кінцівки. Для них важливою є потреба і в теплому місці, щоб зігрітися та відпочити, і в харчуванні. Бродячі собаки не мають доступу до постійного джерела їжі, тому вони виснажуються, їхній організм не має з чого виробляти енергію. У зимовий час смерть приходить не напряму від голоду чи морозу, а від того, що тваринам ніде виспатися та відновити сили. Через це собаки взимку практично не сплять, голод і холод спонукають їх вештатися вулицями в пошуках їжі, і коли в них зовсім немає сил, вони падають і вмирають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові видали книжечку про місцеві старожитності

«Якщо тварина заховалася від холоду у вашому під’їзді, не виганяйте її, дайте можливість відігрітися та нагодуйте. Якщо ви побачили на вулиці замерзлу тварину, терміново зігрійте її можливими способами – впустіть у тепле приміщення чи просто загорніть у щось.

За можливості організуйте невеличке місце для зігрівання тварин у вашому дворі – будиночок, коробку тощо.

Нагодуйте вуличного кота чи собаку. Це дасть їм сили пережити морози. Адже безпритульна тварина через кілька годин, проведених на морозі, замерзає на смерть. Вуличним тваринам нізвідки чекати допомоги. Для нас погодувати чи зігріти їх – це ще одна нагода зробити добру справу, а для них – шанс вижити!» – наголошує Яна Тулупова.

Також вона дала поради людям, які хочуть завести котика чи собачку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зима близько: як не перетворитися на крижину, коли вдома холодно

«Насамперед варто замислитися, що з цією твариною, як із малою дитиною, доведеться няньчитися приблизно 12-18 років. Тобі з нею не просто поруч жити, а годувати, виховувати, дресирувати, лікувати, а також щодня, у спеку, дощ чи сніг, вести на прогулянку. Якщо готові без сумнівів виконувати всі ці пункти, тоді заводьте. Та якщо маєте хоча б один відсоток сумнівів, що не впораєтеся, тоді не треба брати тварину, аби вона не опинилася на вулиці. Якщо діти просять собачку, а батьки сумніваються, то краще його не заводити. Бо велика ймовірність, що цікавість дитини швидко мине, весь догляд за чотирилапим ляже на плечі батьків, а у них робота, турботи, і взагалі «ми ж для дитини заводили»… І зграї безпритульних знову поповняться. У моїй сім’ї теж була така ситуація. У дитинстві дуже просили в батьків собачку. Плакали, хотіли, обіцяли доглядати. І цуценя нам принесли. Якийсь час нас від нього відірвати не можна було. Але настав час, коли вставати зранку дуже не хотілося. Тож гуляти з песиком ходила мама, хоча й не дуже хотіла це робити, більше нікому було. Тож дорослим треба передбачити і такий варіант. Найважливіша порада і найбільше наше побажання: будьте відповідальними. І тоді всім нам – і людям, і тваринам – буде значно простіше жити», – переконана Яна.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button