Суспільство

Військові кладовища: реалії вшанування загиблих чернігівських бійців (Інфографіка)

Спеціальні військові сектори для українських солдатів, які загинули під час проведення АТО, створюють на кладовищах України. Мапу з похованнями військовослужбовців створив Український інститут національної пам’яті спільно з Українським кризовим медіацентром. До неї увійшла інформація про кількість секторів у кожній області. Наразі таких ділянок 450, де поховано 1 295 загиблих героїв України.

Як повідомив ЧЕline представник українського інституту Національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко, це справа перспективна і дуже потрібна.

«В Україні традиція вшанування військових героїв, як у всьому цивілізованому світі, тільки народжується. Приміром, у Сполучених Штатах Америки, Німеччині, Польщі, Британії чи Франції існують військові кладовища чи військові сектори на цвинтарях, де на всіх могилах – що в генерала, що в рядового, – встановлені однакові надгробки. А в нас ця традиція тільки започатковується.

Також питання в тому, що треба організовувати охорону цих поховань із боку держави. Бо поки триває війна, живі рідні бійців, за могилами є кому доглядати. А що буде через покоління? А якщо когось поховали на кладовищі населеного пункту, де не живуть родичі. То хто доглядатиме могилу? Треба ці сектори паспортизувати, щоб були підстави виділяти в бюджеті кошти на догляд за ними», – сказав Сергій Бутко.

На вже згаданій карті зазначено адреси 25 цвинтарів, на кожному з яких поховано понад десять військовослужбовців. Найбільше учасників АТО, за інформацією розробників мапи, знайшли вічний спочинок у Дніпрі, Запоріжжі, Києві та Львові.

На Чернігівщині поки що виокремлено всього три сектори, де поховані 34 бійці. Йдеться лише про Чернігів, Ніжин і Прилуки.

На жаль, загиблих бійців із Чернігівщини насправді суттєво більше. За інформацією заступника обласного військового комісара Вадима Лільчицького, з нашої області в зоні АТО загинули 144 військовослужбовці. Це ті, які служили в Збройних силах.

Є також загиблі з Національної гвардії, батальйону «Чернігів» й інші. Тож, якщо порахувати всіх полеглих бійців, то вийде близько 160.

Багато з них поховані на кладовищах у населених пунктах, де вони жили або де мешкають їхні батьки. І на тих цвинтарях військових секторів немає.

Натомість інститут Національної пам’яті навіть розробив рекомендації, якими мають бути ці сектори.

«Сектор військових поховань повинен бути відокремленим від решти поховань доріжками або зеленими насадженнями, мати достатню відстань між похованнями, а також місця для спорудження загального монумента загиблим воїнам і встановлення щогли для державного прапора», – йдеться на офіційному сайті Українського інституту національної пам’яті.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button