Суспільство

Викликатимуть до суду тепер по-новому: чернігівські юристи пояснили правила

Фактично з нового року викликатимуть до суду вже по-новому. Зміни стосуються правил відправлення та вручення рекомендованих листів із позначкою «Судова повістка».

Ввела в дію оновлені правила постанова Кабміну  №1149 від 27.12.2019.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Юстиція» Чернігівщини ліквідована: хто ловитиме недобросовісних аліментників

Розповідає чернігівський юрист Олександр Постой: «До правил додали два пункти. Перший стосується фізичних осіб, другий – юридичних. Щодо фізичних. Тепер судові повістки поштар має вручати особисто адресатові, а коли той відсутній – повнолітньому члену сім’ї. Якщо ж  немає нікого вдома, то можна залишити повідомлення про надходження в поштовій скриньці. Якщо ж адресат відсутній протягом трьох днів, працівник пошти наступного дня відправляє лист до суду з позначкою «Адресат відсутній за вказаною адресою» за власним підписом і проставленим відбитком календарного штемпеля. Фактично це означає, що розгляд справи може відбуватися без адресата. Умовно, він був попереджений, але не з’явився».

Фактично те саме з юридичними особами. Відмінність у тому, що, якщо листоноша одного разу не знайшов юрособу за її адресою, він наступного дня так само пише «Адресат відсутній за вказаною адресою». Наслідки її аналогічні з попередніми.

«Якщо фізична особа або представник юридичної особи відмовилися отримати судову повістку, працівник пошти зробить позначку «Адресат відмовився» та наступного дня поверне лист із повісткою до суду. Так суд буде поінформований про причину невручення виклику», – пояснює Олександр Постой.

Загалом, за словами юриста, зазначені правила – це позитивний крок, адже тепер справи розглядатимуть швидше: менше часу знадобиться для виклику учасників процесу. Проте, як завжди, в нас усі добрі справи може перекреслити погане їх виконання. Якщо раніше недобросовісними були люди, які викликали на справи, то тепер теоретично грішити можуть працівники пошти, котрі, приміром, просто не шукатимуть адресатів, адже завжди можна відправити листа з позначкою «Адресат відсутній за вказаною адресою».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button