Суспільство

Викручувалися як могли: як громада Чернігівщини забезпечувала людей хлібом під час повномасштабного вторгнення

Майже з самого ранку 24 лютого 2022 року деякі громади Чернігівської області опинилися в оточенні рашистів. Тож багато людей не встигли зробити запаси продуктів, а те, що було в магазинах, закінчилося в перші дні.

Тож тоді жителі Чернігівщини і зрозуміли справжнє значення хліба в їхньому житті. Тоді його було дуже важко купити та й був він лише одного сорту – овальний білий, принаймні так було в Чернігові.

Щоправда, багато містян кажуть, що такого смачного хліба, як під час облоги Чернігова, взагалі ніколи не їли. Дуже смачними видавалися й інші продукти, хоч і сумнівного вигляду та якості.

Аналогічною була й ситуація в громадах, тут також викручувалися як могли, бо людей в умовах обмежених ресурсів потрібно було забезпечувати насамперед хлібом. 

Власник менської хлібопекарні «ХлібОК» Валентин Боженов розповідає, що в той час довелося дуже важко. Бо громада опинилася в ізоляції, і покладатися доводилося виключно на свої сили. А хліб для українця – це традиційний продукт, що має бути на кожному столі.

«Тоді, можна сказати, жили на пекарні. Адже виробництво збільшилося в кілька разів. Хліба тоді не було звідки привозити. Оце ми пекли, ще одна маленька пекарня в Мені, пробували по селах пекарні де-не-де запускати. Нині вже можна сказати, що впоралися з тим викликом», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Валентин Боженов.

Велика складність полягала в тому, що бракувало інгредієнтів для випічки, адже жодних постачань продуктів у громаду не відбувалося.

Врятувало ситуацію, що до справи долучилися аграрії, давали те борошно, яке мали – першого чи другого сорту, – а місцеві пекарі пекли паляниці.

«Яке було борошно, те й використовували. Люди відгукнулися, також зносили хто що мав, а ми випікали хліб. Міськрада приблизно обрахувала потребу, аби хоч пів хлібинки на людину виходило. А потім продукцію по селах розвозили волонтери. До двох тисяч хлібин ми щодня безкоштовно віддавали», – розповів Валентин Боженов.

Варто зазначити, що підприємство «ХлібОК» добре відоме не тільки в Мені, а й в інших громадах області. Усе завдяки смачній і якісній продукції. Хліб на підприємстві випікали та випікають за стародавніми рецептами і тільки з натуральних компонентів. До речі, деякі рецепти випічки збирали по монастирях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині цьогоріч не заливали ковзанки

За рецептами монахів до війни випікали більше як 30 видів хліба. Чорний, білий, гірчичний, заварний, житній, із чорносливом. Багато хліба з травами, він печеться в спеціальних печах, у яких відбувається упарювання хліба, аби трава в хлібі розкрилася.

Варто також зазначити, що підприємство постійно допомагає нашим воїнам – фінансово і продукцією.

Взагалі ж на українських землях виготовляли борошно та випікали хліб із давніх часів. По селах цим займалися в кожній хаті, й основним місцем виробництва хлібних виробів була піч, бо купити хліба було ніде. Причому кожна господиня мала свій рецепт. І вдавався хліб смачним, ароматним, довго не черствів. Хліб їли з різними стравами: з борщем, кашею, молоком. Хліб був дуже поширений ще й тому, що основною культурою, яку вирощували, були зернові.

Кандидат історичних наук Максим Блакитний каже, що за часів Київської Русі переважно робили кислий, тобто заброджений хліб із житнього борошна. Для цього застосовували спеціальні закваски (частину заквашеного тіста від попередньої випічки). Зерно переробляли на борошно ручними кам’яними жорнами, а згодом – за допомогою водяних і вітряних млинів (ними володіли представники заможних верств населення).

Ставлення до хліба в жителів Чернігівщини і нині більш ніж позитивне. Тим паче, що тепер можна купити буханець на будь-який, навіть найвибагливіший смак.

«Хліб люблю – навіть хотілося б любити менше. Вранці п’ю чай чи каву з бутербродом, їм хліб із супами. Картоплю і рис – без хліба. Дуже люблю мамин хліб – вона пече пшеничний, житній, іноді додає інші види борошна. З покупних люблю тостовий хліб і хлібці», – розказує чернігівка Ганна Колесова.

«Найкорисніший для мене хліб – це на заквасці, але востаннє робила його, коли були в окупації і не було дріжджів. Зараз бракує часу підгодовувати закваску. Якщо приїздить дочка, а вона на дієті часто, то для неї печу італійський хліб фокача. За рецептом він частіше з білого борошна, я роблю з цільнозернового», – пояснює кухар зі Сновська Анастасія Крот.

Хліб – дуже смачний продукт. Але щоб не набирати зайвих кілограмів, дієтологи радять на день з’їдати не більше як 150 грамів хліба чоловікам. Жінкам рекомендується їсти не більше ніж 90 грамів, щоб підтримувати фігуру в гарному стані.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button