Суспільство

Вітаміни чи хімічна бомба: експерти розповіли, де купувати ранні овочі в Чернігові та чи є від них шкода

Чернігівські ринки переповнені ранніми фруктами й овочами. Проте, якщо це несезонні продукти, то виникає чималий ризик придбати їжу з високим вмістом пестицидів і нітратів, які можуть неабияк нашкодити здоров’ю.

В управлінні Держпродспоживслужби області кажуть, що зараз привозять переважно овочі – це редиска, рання капуста, помідори та огірки. Здебільшого їх вирощують в Україні, а саме на Херсонщині, Київщині та Одещині, тому вони більш натуральні. З «іноземців» на прилавках представлені тільки томати, які привозять із Туреччини.

«Уся продукція, що є на ринках, обов’язково перевіряється в лабораторії. Кожен споживач має право попросити в продавця експертний висновок, де зазначено, що ця продукція перевірена. Також там зазначається вміст нітратів, норми. Тобто покупець може самостійно поцікавитись, наскільки ця городина якісна. Також кожен може звернутися до лабораторії», – розповідає Юлія Марченко, завідувач лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 ринку «Центральний».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі назвали домашній продукт, який узимку може замінити овочі та фрукти

На відміну від ринків, у магазинах такого висновку немає. Тут можна побачити тільки сертифікат якості. Тому експерти радять купувати ранню продукцію саме на базарі, адже там вона точно буде перевіреною а хімічні речовини не перевищуватимуть норму.

Не варто брати овочі та фрукти на стихійних ринках, адже там продукти неперевірені, а якість товару на совісті тільки продавців.

Усю куплену продукцію Юлія Марченко радить обов’язково мити. Можна також замочити овочі на кілька годин у холодній воді. Адже, якщо зробити погану термообробку продуктів або недомити їх, то є ризик отримати розлади кишково-шлункового тракту й інтоксикацію організму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці розповіли, скільки витрачають на їжу грошей

Дієтолог Анжеліна Балєва каже, що, купуючи ранні фрукти та овочі, треба обов’язково стежити за реакцією власного організму. Адже високий вміст нітратів може стати причиною алергій та болю в шлунку.

«Важливо звертати увагу на те, як часто ви вживаєте такі продукти. Адже шкода від нітратів має накопичувальний характер, тому з часом організм може дати неочікувану реакцію. Звісно, дуже важко втриматися від того, щоб з’їсти якісь ранні продукти, але якщо розставити акценти на сезонні овочі, а вже до них додати парникові продукти, то можна уникнути негативних наслідків», – пояснює дієтолог.

Ще статті по темі

Back to top button