Суспільство

Виживання взимку: чи допомагають нині жителям Чернігівського прикордоння дровами

На Чернігівщині, безперечно, найтяжче доводиться жителям, які живуть по сусідству з ворогом – на прикордонні. Тож певні категорії мешканців територій, прилеглих до зон проведення бойових дій, влада забезпечувала безоплатною деревиною, щоб кожна сім’я мала можливість зігріти оселю протягом осінньо-зимового періоду.

У нашій області це стосувалося Сновської, Новгород-Сіверської, Семенівської та Городнянської громад.

Безумовно, підтримка ця дуже важлива і потрібна. А чи діє ця державна програма нині?

Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу

Програма така була, причому державна. Здається, вона діяла наприкінці 2022 року, перед опалювальним сезоном. Люди заповнювали заявки і певним пільговим категоріям виділяли дрова – по 6 чи 5 кубів. Щоправда, вже два роки, як цієї державної програми немає. Хоча люди про неї запитують.

Торік благодійники привозили нам не дрова, а брикети, які переважно використовують для котлів, але можна їх і в грубку кидати, але не дуже багато. Це паливо отримували такі категорії, як багатодітні, інваліди, самотні пенсіонери, люди віком за 70. Забезпечені були приблизно 90 домогосподарств чи трішки більше.

Державної програми, що передбачала допомогу на дрова, з 2022 року не було. А ситуація яка: хлопців позабирали служити, а вдома позалишалися дружини з дітьми чи матері. А дрова ж треба заготовляти. Тож якби цій категорії людей була така допомога, то вона не виявилася б зайвою.

До повномасштабного вторгнення люди все одно якось заготовляли дрова – з цим питань не було. Пенсіонери – з пенсії відкладали, за літо чи чотири місяці потрібну суму збирали. А нині – війна, ситуація на гірше змінилася. Тож люди десь і підтримки чекають із боку держави.

Благодійники заїжджають, моніторять ситуацію, торік допомогли нам. Як буде цьогоріч, ще говорити зарано. Дай Боже, щоб була якась програма щодо допомоги в цьому питанні певним категоріям. Вона не зайвою буде точно. А чи буде допомога насправді, побачимо, це не від нас залежить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні, щедрівки, пісні вічної пам’яті: в громаді на Чернігівщині досліджують автентичний спів (Фото, відео)

Анатолій Бондаренко, староста Тихоновецького старостинського округу

Було, дрова від держави давали, здається, ще в 2022 році. Нині такої програми підтримки населення немає. І ще була допомога від благодійника дровами торік, уже пізно восени, але несуттєва. Це було тільки для інвалідів І групи.

Як надалі буде, ще не знаю.

Аби державну підтримку повернули, було б добре. Щоправда, ситуація така, що всім категоріям населення не попаде. І потім, як завжди, буду винен, чого так.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button