Суспільство

День психолога: одкровення знавця душ про професію та колег

На 23 квітня припадає всеукраїнський День психолога. Тож представники професії сьогодні приймають вітання та мають нагоду підняти келишок за свої успіхи та колег.

Хоч професія й не нова, однак чимало людей мають хибні уявлення про те, хто ж такі психологи насправді. На певному етапі прозріння настає навіть у тих людей, які вирішили пов’язати життя з психологічною наукою. Так сталося і в моєї сьогоднішньої співрозмовниці, психолога Ганни Колесової. Тож далі її історія.

94318489_1973478549448853_6255042597249613824_n

Моє знайомство з психологією почалося зі вступу до вишу на спеціальність «практичний психолог». Коли я вступала до університету, то уявляла психолога як людину, яка постійно сидить у кабінеті. До неї приходять люди, сідають у крісло, щось розповідають, вона їх слухає і киває головою. І так увесь день: люди йдуть і йдуть, а психолог киває і киває…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З безробітної у психологи: успішна історія започаткування власної справи

На самому початку моєї практичної роботи в школі мене чекало жорстке розчарування. Окремий кабінет у мене з’явився, але не одразу, він був трохи схожий на бібліотечну комірчину. А люди до мене із запитами приходили рідко. Проте ходила я – в класи до дітей, де проводила психологічні заняття. Багато тестувала й анкетувала – траплялося за кілька днів тестувати п’ять класів, а потім вечорами вручну обробляти 150 бланків. Виступала перед вчителями. Брала участь у комісіях щодо «важковиховуваних» дітей. Спілкувалася з колегами, від яких дізнавалася, що черги в кабінет чекати не доведеться: «клієнти», яким найбільше потрібна допомога, не занадто бажають потрапити в кабінет психолога. Слухала зневірених батьків. Часто розуміла, що мені чогось не вистачає в професії – знань або життєвого досвіду. А часто просто часу – про кожен крок протягом дня треба було звітувати в п’яти журналах.

94580667_1630225797152487_5503537643889098752_n

Через якийсь час я почала працювати методистом-психологом. Тепер уже здебільшого я спілкувалася не з дітьми та батьками, а з колегами. У моєму професійному житті часто відбувалися семінари з актуальних психологічних напрямів, тренінги з розвитку різних навичок, де я виступала в різних ролях – учасник, співведучий, ведучий, організатор. Разом із колегами випускала психологічний журнал, публікувалася в спеціалізованих українських виданнях. Саме в цей період картинка в голові з психоаналітиком-консультантом (саме так називається образ психолога з кушеткою, який я собі уявляла в юності) зблякнув і трансформувався. За час цієї роботи я зрозуміла декілька речей про цю професію.

По-перше, методи у психологів різні. Ось ви приходите до сучасного психолога та розповідаєте про свою серйозну життєву проблему. Натомість вам можуть запропонувати пограти в пісочниці, помалювати або потанцювати. Можуть дати якісь картинки та попросити розповісти про них. Можуть попросити встати на стілець і зобразити когось. Все це може здаватися дивним, але виявитися дієвим у роботі з проблемами. Або ось ви привели дитину до консультанта і хочете її залишити, щоб із нею попрацювали щодо неадекватної поведінки в класі. Натомість фахівець вимагає, щоб ви притягнули всю родину, включно з бабусями. Погано поводиться дитина – а працювати треба всім, що поробиш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дитяча бібліотека запускає антикоронавірусний онлайн-проєкт із чернігівським психологом

По-друге, власне психологи теж різні. Я знаю психологів, у яких повно власних психологічних проблем. І це нормально, оскільки всі живі люди. На час роботи психологи концентруються тільки на клієнтах, а якщо відчувають, що їхні власні проблеми заважають – працюють із ними. Знаю тих, які ніколи не проводили реальних консультацій, але мають цінні знання в своєму багажі, і від того, що вони просто розповідають, є користь. Знаю психологів, які постійно навчаються поза жорсткими рамками підвищення кваліфікації. Вони за свій рахунок їздять в інші міста на тренінги та семінари, щоб вивчити методики, які можуть застосувати на своїй основній роботі. Знаю психологів, які працюють на половину або чверть ставки, але проводять у школі або дитсадку весь день, знаючи, що вони там потрібні. Знаю тих, хто працює на декількох роботах. Вдень – у школі, а вечорами консультують в орендованому кабінеті. Знаю тих, які пішли з освіти й успішно побудували свій психологічний бізнес. Сьогодні вже є психологи, які консультують тільки в інтернеті – проводять вебінари, онлайн-курси. Є такі, які прийшли в психологію після багатьох років праці в іншій сфері (наприклад, інженер, бухгалтер).

94603143_327596584885048_335977927013302272_n

Зараз я не працюю психологом, але психологія зі мною назавжди. Це не просто наука. Вона формує певний стиль мислення, уміння відчувати стан людей, бажання розвиватися та вчитися.

У цей день усіх психологів вітаю з професійним святом і бажаю в повній мірі відчувати радість від своєї роботи!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button