Суспільство

Власників двоколісних більшає: в Чернігові рахують велосипедистів

Є твердження, що велосипедистів в Україні щороку більшає. І якщо раніше велосипедом користувалися переважно в селах, то нині велосипед в українських містах набуває іншого значення: це транспорт для щоденних поїздок на роботу, навчання, у справах. Тож, відповідно, в багатьох містах облаштовують велодоріжки.

Нині в Чернігові відбувається акція з підрахунку велосипедистів. Такі підрахунки роблять для того, щоб оптимізувати веломережі, розробити нову велостратегію. У багатьох містах, де розвивають велосипедний рух, такі акції відбуваються щорічно.

«У Чернігові ми підрахунок робили вперше. Але хочемо започаткувати традицію і робити це щороку, щоб порівнювати тенденцію: велосипедистів більшає чи меншає. Також ми досліджуємо досвід користувачів: чи люди більше використовують велодоріжки, чи все-таки їздять проїзною частиною або тротуаром. Це така аналітика, що проводиться за методикою Європейської асоціації велосипедистів.

У нас є проєкт «Велокухня» за підтримки європейського фонду «За демократію». І ми в його межах хочемо від громадськості ініціювати багато змін. І десь у вересні-жовтні будемо презентувати нову велоконцепцію. Бо в нас є затверджена велоконцепція в Чернігові, але вона від 2015 року. Щоправда, вже минуло дев’ять років і, відповідно, відбулося багато змін. Тим паче, повномасштабна війна багато змін внесла в міську мобільність: є деякі підірвані мости в межах міста, змінилася щільність розселення містян. Тому ми робимо підрахунок, щоб бачити, які точки та перехрестя насичені велосипедним потоком, а які – менш насичені, і потім це як аналітику використовувати.

Сама презентація зі статистикою буде, скоріше за все, через тиждень-два, бо в неділю в нас буде ще один підрахунок. Саме у вихідний день. І потім всі дані ми зведемо в презентацію», – в коментарі для ЧЕЛАЙН пояснив Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко-місто».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді працюють над створенням механізму електронного бронювання

Він також розповів, як проводять підрахунок велосипедистів у нашому місті.

«У Чернігові, відповідно до нашої нової концепції, є веломаршрути. Тобто це точки, що поєднують околиці з центром міста. І от на перетинах веломаршрутів у нас були координатори, які протягом однієї години в свою таблицю заносили дані. Нас цікавило: з якого напрямку велосипедисти приїхали, гендер – був це чоловік чи жінка, також ми окремо відзначали дітей. Ми відзначали, яким саме велотранспортом користуються велосипедисти: спортивний велосипед, звичайний міський чи електровелосипед або самокат. Окремо кур’єрів ми позначали. Тобто це метод спостереження та фіксації упродовж години – з 8-ї до 9-ї ранку, коли в нас вранішня година пік. І з 17-ї до 18-ї, коли маємо потік людей, які йдуть з роботи. А в неділю це буде підрахунок з 14-ї до 15-ї години дня, коли містяни використовують велосипед для прогулянок. Ми щодо годин пік консультувалися з управлінням транспорту і вони нам підказали саме ці часові проміжки, коли в нас найбільш інтенсивна динаміка руху на перехрестях», – пояснив Сергій Безбородько.

Про остаточні результати підрахунку наразі говорити зарано, але можна точно сказати, що велосипедистів у Чернігові більшає.

«У нас точно більше велосипедистів, ніж у Житомирі, бо наші консультанти і експерти до Чернігова проводили дослідження в Житомирі й ми бачимо, що в нас значно більше людей користується велосипедами. У нас щонайбільше було зафіксовано 160 велосипедистів за одну годину на одному перехресті. Це багато. Це, мабуть, значно більше, ніж у Києві. Але точну цифру нашого підрахунку ми ще сказати не можемо, бо дані ще вносяться. Але вже маємо показник у приблизно дві тисячі велосипедистів. І це тільки частина координаторів внесла дані. Підрахунок відбувся вчора, тому дозволяємо нашим консультантам трішечки перепочити, правильно підбити свої дані та внести в онлайн-табличку. Тож результати будуть трішечки пізніше», – зазначив керівник ГО «Еко-місто».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button