Суспільство

ВООЗ попереджає про можливий рекорд випадків лихоманки денге на тлі глобального потепління

Всесвітня організація охорони здоров’я попередила в п’ятницю, що цьогорічна кількість випадків лихоманки денге може досягти майже рекордного рівня, частково через глобальне потепління, яке сприяє комарам, що її поширюють, пише Reuters.

Близько половини населення світу наразі перебуває у групі ризику, заявив у п’ятницю журналістам у Женеві доктор Раман Велаюдхан, спеціаліст відділу ВООЗ із боротьби із забутими тропічними хворобами.

У 2019 році кількість зареєстрованих у ВООЗ випадків досягла рекордного рівня: 5,2 мільйона випадків у 129 країнах, повідомив Велаюдхан. Цього року світ перебуває на шляху до більш ніж 4 мільйонів випадків, цифра в основному залежить від сезону азіатських мусонів.

За його словами, в Америці вже зареєстровано близько 3 мільйонів випадків захворювання, додавши, що є побоювання щодо південного поширення в Болівію, Парагвай та Перу.

Аргентина, яка зіткнулася з одним із найстрашніших спалахів лихоманки денге за останні роки, стерилізує комарів за допомогою радіації, яка змінює їх ДНК, перш ніж випустити їх на волю.

«Американський регіон, безумовно, показує, що це погано, і ми сподіваємося, що азіатський регіон зможе це контролювати», — сказав Велаюдхан.

Вважається, що тепліший клімат допомагає комарам швидше розмножуватися і дозволяє вірусу розмножуватися всередині їх тіл. Велаюдхан назвав також серед факторів цього збільшення руху товарів та людей, а також урбанізацію та пов’язані з цим проблеми з санітарією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сосницька волонтерка потребує допомоги на лікування

На питання, як хвиля тепла, що зачіпає північну півкулю, вплине на поширення хвороби, він сказав, що ще зарано говорити.

Температура вище 45 градусів за Цельсієм «має убити комара більше, ніж (сприяти — ред.) розмноженню, але комар — дуже розумна комаха, і він може розмножуватися в резервуарах для зберігання води, де температура не піднімається так високо».

Додатково:

За даними ВООЗ, захворюваність на лихоманку денге зростає у всьому світі: з 2000 року кількість зареєстрованих випадків збільшилася у вісім разів до 4,2 мільйона у 2022 році.

Хвороба була виявлена в столиці Судану Хартумі вперше в історії, відповідно до звіту МОЗ країни в березні, тоді як Європа повідомила про сплеск випадків, а Перу оголосило надзвичайний стан у більшості регіонів.

У січні ВООЗ попередила, що лихоманка денге є тропічною хворобою, що найшвидше поширюється, у світі і є «загрозою пандемії».

ВООЗ повідомляє, що зареєстровані випадки захворювання, що викликає лихоманку та м’язовий біль, становлять лише частину загальної кількості глобальних випадків захворювання, оскільки більшість випадків протікають безсимптомно. Це призводить до смерті менш ніж у 1% людей.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: УНН

Ще статті по темі

Back to top button