Суспільство

Все що вам потрібно знати про кухонні ножі

  • Які бувають кухонні ножі?
  • Для чого потрібні різні їх види?
  • Як доглядати за вашим кухонним ножем, щоби він працював на вас якомога довше?

На ці та інші питання стосовно кухонних ножів відповість вам наш невеликий та простий посібник. Звісно, тема кухні та кухонних ножів справді безмежна, але ми гарантуємо вам, що усі необхідні базові знання стосовно теми ви у цій статті точно отримаєте!

Що робити щоби кухонний ніж залишався гострим?

Абсолютно новий ніж “щойно з коробки” поставляється з так званою “заводським заточуванням”, яке зазвичай дуже гостре. Лезо новенького кухонногоножа має бути достатньо гострим, щоб вільно розрізати аркуш паперу (різати треба трохи “в протяг”).

Ваш ніж повинен залишатися гострим при помірному використанні протягом шести-дванадцяти місяців. Звісно це за умови, що ви правильно за ним доглядаєте.

Що означає “доглядати за ножем правильно”?

  • Регулярно правте ніж на мусаті. Бажано, після кожного серйозного використання. Мусат гарний тим, що він виправляє лезо, але майже не сточує його. Краще регулярно трохи підправляти ніж, чим запустити його до стану, де мусат вже не допоможе і вам прийдеться заточувати ніж на камені (а значить, неминуче сточувати його, зменшуючи ресурс).
  • Ріжте тільки на дерев’яних та пластикових обробних дошках. Такі матеріали як кераміка, камінь та скло є твредішими за сталь, а тому псують леза ножів. Не ріжте кухарським ножем на керамічний тарілці, для цього є спеціальний столовий ніж. Він ніколи не заточується дуже гостро, тому ваш фаянс для нього не такий вже шкідливий.
  • Не мийте ножі в посудомийній машині навіть якщо виробник каже, що це можна робити, і саме цьому кухонному ножу від цього нічого не буде. Повірте – буде. Лезо буде тупитись, а руків’я псуватись. Мийте ваші ножі вручну та протирайте їх насухо, навіть якщо вони зроблені з нержавіючої сталі.
  • Зберігайте кухонні ножі у спеціальній підставці або на магнітній стрічці окремо від інших столових приладів. Не кладіть ножі в одну шухляду з ложками та виделками. По-перше для лез шкідливі зіткнення з металевими предметами. По- друге хтось може просто порізатись на вдало потягнувшись за виделкою.
  • Купуйте ножі із якісної сталі. Навіть божевільно гостра фабрична кромка не на варта своїх грошей, якщо вона швидко затупиться. Те, наскільки довго ніж залишиться гострим залежить від якості сталі, якості закалювання, та того, як заточений ніж.. Коли лезо виготовлене з достатньо твердої стал і пройшло якісну термообробку, воно протримається достатньо довго. Хоча вважається, що нержавіючі сталі (які є найбільш зручними для використання на домашній кухні) тримають гостроту дещо гірше, чим сталі вуглецеві (“іржавіючі”), наступні сорти нержавіючих сталей показують себе у використанні дуже добре: 1.4116, 3Cr13, AUS-8, VG-10, Sandvik.

Як заточити ніж на точильному камені

Навіть самий якісний ніж колись таки затупиться і вам прийдеться вже не правити, а по-справжньому заточувати його лезо. Радимо використовувати для цього точильний камінь.

Різного роду точильні пристрої з твредосплавними та керамічними заточувальними елментами, зрозуміло, значно простіші у використанні, але й ніж вони “з’їдають метал” помітно швидше.

Зрозуміло, що для досягнення гарних результатів при використанні точильного каменя потрібні практика та навички. Але час, що ви витратите на навчання, не раз виправдає себе.

Саме точильний камінь дає змогу заточити ніж найбільш якісно. А якщо ви використаєте для цього кілька каменів різної зернистості, то отриманий результат обов’язково вас приємно вразить.

Чим грубіше зерно каменю, тим більше він знімає металу. Грубий камінь допоможе заточити ніж, а камінь з меншим розміром абразивного зерна дасть змогу остаточно відполірувати лезо та надати йому ідеальної гостроти!

Вміти правильно заточувати ножі не менш корисно, чим вміти правильно їх використовувати. Ваші знання та навички завжди залишаться з вами і не раз стануть вам у нагоді!

Джерело — https://grossman.com.ua

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button