Суспільство

Вуличне освітлення, власна газета і благоустрій: активний курс розвитку села на Чернігівщині

Дитячі екскурсії, розвиток молодіжного руху на Сновщині, постійна підтримка вразливих категорій, реалізація святкових проектів та активна комплексна депутатська робота. За рік свого депутатства Павло Солодовник («НАШ КРАЙ») зумів суттєво пожвавити життя Сновської громади і певним чином задати тон суспільно-політичних процесів.

Про життєві принципи активного депутата і його плани на майбутнє поговоримо далі в нашому інтерв’ю.

моє

Павло, вже минув рік твого депутатства. Що вважаєш своїм найбільшим досягненням?

Я стараюся кожну свою справу робити так, щоб це було досягненням. Не люблю, коли є якісь недоліки, неточності. «Тяп-ляп» – це точно не про мене. Або робити правильно, або не робити взагалі. Наполовину вдалих справ не буває. Пишаюся, що попри різні ситуації я залишаюся вірним своїм життєвим принципам і людям. Працюю виключно на благо людей. Допомагаю чим можу. Приємно, що в Сновській громаді в 2022 році запрацювала розроблена мною «Програма підтримки народжуваності».

Розкажи детальніше про цю програму.

Суть проста. Народжуєте дитинку – отримуєте з бюджету громади 3000 гривень фінансової підтримки. Як батько я прекрасно розумію всю фінансову складність виховання діток. Тому ці кошти точно зайвими не будуть. Я пропонував 5000 гривень, але зупинилися на компромісному варіанті. На наступний рік обов’язково буду пропонувати збільшити суму допомоги.

Скільки грошей отримує депутат Сновської міської ради?

Дуже смішне питання. Депутати Сновської міської ради як і будь-якої іншої місцевої ради не отримують жодної копійки. Навпаки, для мене депутатство – це серйозний фінансовий тягар. Іноді доводиться їздити з Чернігова в Сновськ по три-чотири рази на тиждень. Я не пропустив жодної сесії. Плюс робота в постійних комісіях та робочих групах. Плюс робота на окрузі. Плюс витрати на реалізацію проектів і т.д.

За кожним із депутатів закріплений якийсь старостат. За тобою закріплена Кучинівка. Що тобі вдалося зробити для села за рік?

Насправді разом із командою ми вже чимало чого зробили. В центрі села встановлена цілодобова система відеоспостереження з нічним баченням, датчиками руху і автономним власним інтернет-роутером, що однозначно робить центральну частину села більш безпечною.

камера_2

В новорічний період вже другий рік поспіль в центрі села встановлюємо ялинку і облаштовуємо святкові зони. Завдяки небайдужим людям Сергію Гривку, Андрію Кривенку та Івану Ковалю ми оновили всю ілюмінацію, закупили різдвяного оленя та казкового сніговичка. Також облаштували ілюмінацією зону біля сільського будинку культури. До речі, цьогоріч в конкурсі «Найгарніша ялинка Чернігівщини» наша ялинка посіла 2 місце. Дякую всім, хто підтримав. Всі ці «скарби» (ілюмінацію, скульптури, подовжувачі, іграшки і т.д.) ми подарували в Кучинівський старостат для подальшого використання. Також вдалося облаштувати вуличне освітлення на кількох вулицях Кучинівки. На закупівлю ліхтарів на сонячних панелях я спрямував свій депутатський фонд і допоміг депутат Чернігівської обласної ради Юрій Музика.

271215785_336809464926675_401513907667948468_n

На прохання батьків і колективу кучинівського садочка забезпечив заклад іграшками, м’ячами та розвивальними наборами. Для Кучинівської школи передав футбольні, волейбольні та баскетбольні м’ячі.

271001305_4479738202151671_6026583426205847487_n

Кажуть, ти навіть газету в Кучинівці запустив?

Так, дійсно. Ми запустили цей медійний проект в Кучинівці. Щомісяця селяни безкоштовно отримують свою рідну газетку, в якій розповідається про життя Кучинівки та її жителів.

газета_3

Ще один цікавий проект – створення Кучинівського сільського комітету «Добробут».

Так, ми створили в Кучинівці орган самоорганізації населення. Пройшли всі встановлені спеціальним законом кроки. Це дієвий механізм залучення громадян до вирішення власних проблем. У всіх справах по Кучинівці мені дуже допомагає моя помічниця Наталія Рябченко.

помічники

Вона і очолила комітет «Добробут». Загалом до складу комітету увійшло 8 активних односельців. Члени цього комітету спілкуються з жителями всього села, збирають інформацію про проблемні моменти, пропозиції, ідеї. Вже відбулося кілька засідань. Серед озвучених проблем: відсутність вуличного освітлення в багатьох куточках села, захаращені вулиці, облаштування місць для зібрання людей (бесідки для очікування корів з паші та місць «молочних» зборів), облаштування місць для торгівлі ягодами та грибами, «реанімація» небезпечних ділянок доріг і т.д. Щиро радий, що є активні небайдужі люди, які готові розвивати село і працювати на благо людей.

«Хочеш змін – борися. Хочеш кращого життя – починай з себе».

Чи всі люди підтримують тебе і твій курс розвитку?

Колись запам’ятав фразу Олега Вінника – «Я не 100 доларів, щоб всім подобатися». Так і у нас. Я працюю на благо громади і простих людей. Завжди є екземпляри, яким «все не так» і «краще ніяк». Але ми ж всі чудово розуміємо, що «як» ми вже бачили. А «як краще» – то лише на словах. А от взяти щось і зробити… Така природа тих людей. Але я ніколи не звертаю увагу на деструктивну частину населення. Я свою енергію спрямовую лише в конструктивне русло і результат. Тільки вперед. Не можна відволікатися на «шум». В той же час я вдячний всім тим людям, які мене підтримують, які підтримують розвиток громади і сьогодні хочуть жити краще, ніж вчора. Заради цих людей я і працюю. Пишаюся, що мені вдалося сформувати команду однодумців. Ці активні люди стали моїми помічниками (Олена Скітибог, Наталія Рябченко і Дмитро Ільєнко). Приємно, що наша команда збільшується і до нас долучається все більше порядних та небайдужих.

антисептики_23

Чи на кожне прохання ти відгукуєшся?

Звичайно, ні. Якщо ідея мені не імпонує, я прямо кажу «ні». Також я ніколи не стану вирішувати чиїсь «шкурні» інтереси.

Бували і такі звернення?

Бували. Також у мене коротка розмова з хитрунами, які шукають дурнів, щоб «чужими руками жар загребти». Дуже часто люди хочуть, щоб проблеми за них вирішили без їхньої участі. То їм «світитися» не можна, то вони бояться, то ще щось. В житті так не буває. Хочеш змін – борися. Ніхто за нас нічого не зробить. Хочеш кращого життя – починай з себе. Хіба Зеленський чи Путін з Байденом винні в тому, що в селах сміття на кожному кроці? І таких прикладів мільйон. Принцип життя «моя хата скраю» ніколи ні до чого хорошого не приводив. Треба брати відповідальність у власні руки і працювати-працювати і ще раз працювати.

Ти закріплений за Кучинівкою, а чи працюєш по інших населених пунктах?

Намагаюся відгукуватися на кожне адекватне прохання. Особливо стараюся приділяти увагу діткам. Разом із партнерами організували для діток нашої громади чимало екскурсій та різноманітних акцій: діти побували в неймовірному еко-парку «Деревіль», заміському комплексі відпочинку «Бреч», в творчій «Майстерні натхнення». Системно допомагав навчальним закладам громади: в активний період коронавірусної пандемії – засобами індивідуального захисту та сертифікованими антисептиками для вчителів і школярів; Сновському садочку № 1 допоміг вирішити проблему із відсутністю гарячої води у кількох групах – передав водонагрівачі; долучився до ремонту прекрасної Сновської школи № 1. Влітку для всіх жителів та гостей громади пройшла пляжна дискотека «Білі береги». Маю намір перетворити цю дискотеку на своєрідний фестиваль. Головне, щоб коронавірус відступив.

диск дискоте

Спільними зусиллями біля «Будинку залізничника» в Сновську прибрали і частково облаштували зону відпочинку «Для всіх».

Зона відпочинку_2 Зона відпочинку_67

Якщо рухатися – тоді шлях долається. А я люблю рухатися. Та ще більше люблю, коли ці рухи набувають формату «естафети». Тобто, коли долучається все більше людей.

267478488_326432469297708_5700657695174789141_n бреч_4 садок садок_4 стольне

Мабуть, в тебе амбітні плани стосовно Сновщини?

Я скажу так – я всерйоз і надовго.

Про що ти мрієш?

В мене величезна кількість мрій. Але кожного року частину цих мрій я роблю реальністю. Тому правильніше називати це не мріями, а планами, цілями. Якщо людина багато працює, вірить в свої сили і впевнено йде до своєї мети – тоді все виходить.

236600010_248757130398576_1884666476303378824_n

Ти щаслива людина?

Я дуже щаслива людина. Моє щастя – це дружина, син, рідні, близькі і справи, якими я займаюся.

Підсумовуючи нашу розмову, чи задоволений ти собою і чи не жалкуєш, що обрав цей шлях?

Без лукавства заявляю, що мені за свою роботу не соромно дивитися людям в очі. Кожному з вас. Але попереду ще дуже багато роботи. Тому розраховую на активну підтримку. Адже тільки разом ми зможемо зробити громаду розвинутою і по-справжньому щасливою. І у нас все обов’язково вийде.

Спілкувалася Ірина Осташко

*Актуально

Ще статті по темі

Back to top button