Суспільство

Ягідний сезон на Центральному ринку: ціни на «природні» смаколики вражають (Фото)

Чернігівські ринки заполонили літніми дарами садів і лісів – на прилавках уже повно ягід: смородини, порічок, малини, чорниці. Продавчині не лише з навколишніх сіл, а й із географічно близьких до Чернігова районів.

  • Чорниці з лісів Сновського району, екологічно чисті, без радіації,– запевняє продавець Катерина.
  • Із Киїнки привезла малину, росте вдома на городі. Гіршу – на варення, кращу – на базар, – переконує Світлана Миколаївна.

Ціни на ягоди цьогоріч привабливі. Півлітрова склянка великої відбірної малини – жовтої і червоної – коштує 13 грн. Можна знайти на гривню дешевше. Малина містить багато вітамінів, макро- та мікроелементів, зокрема калій, кальцій, фосфор, магній, хлор. Є в малині й така речовина, як антоціан, що зміцнює капіляри.

Кілограм чорної смородини коштує 30 гривень, склянка – 10 грн. Продавці рекомендують їсти її якомога більше, адже вона корисна для здоров’я та багата на вітамін С. У чорній смородині його навіть більше, ніж в інших рослинах. Щоб ваш організм отримав добову дозу вітаміну С, вам достатньо з’їсти всього 20 ягід чорної смородини.

Кілограм порічки – жовтої і червоної – коштуватиме в середньому 20 грн, склянка – 10 грн. До речі, ця ягода багато на залізо, а тому корисна для жінок, які щомісяця в період менструацій  втрачають до 40 мг заліза, також у порічці багато калію, який дбає про серцевий м’яз.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ковпитчанка Людмила приголомшила Центральний ринок білими грибами

Чорниці теж доступні для будь-якого гаманця. Склянка ягід коштує 9-10 грн., кілограм – 50 грн. чорниці на ринку дуже багато, переважно зі Сновського району, а тому можна торгуватися з продавцями. Чорниця — сильний природний антиоксидант, який, впливаючи на клітинному рівні, посилює регенераційні процеси в організмі. Її застосовують для загального омолодження організму, активізації діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.

Повно на ринках й інших фруктів – як домашніх, так і привозних. Кілограм домашніх вишень продають за 20 грн, домашні абрикоси, привезені аж із Черкас, – 30 – 35 грн, персики – від 30 грн.

Ще статті по темі

Back to top button