Суспільство

Як чернігівці та жителі області зустрічали 2024 рік

Дійшов до завершення різдвяно-новорічний цикл свят за Новоюліанським церковним календарем. Одним із найулюбленіших свят в Україні, та й у світі загалом є Новий рік, проте цього року багато українців відмовилися від його святкування. Зокрема ті, хто зустрічав 2024 рік, святкували його з родиною вдома.

Де та з ким святкували Новий рік жителі Чернігівщини, чи отримували подарунки і чи прикрашали символ цього свята – ялинку?

Ольга Дорошенко, м. Чернігів

Новий рік святкувала та зустрічала з подругою, просто посиділи, поговорили, пограли в «Монополію», перед цим була в батьків у Коропі. Подарунки отримувала різні. Ялинку прикрашали лише в батьків удома, в Чернігові, де зараз живу, не ставила.

Аліна Осовик, м. Чернігів

Новий рік святкувала вдома з подругою. Подарунки отримувала від подруги та чоловіка. Подарували гаманець, різні дрібнички, чашку. Ялинку купували невеличку живу, ще стоїть.

Анастасія Дмитрук, м. Чернігів

Ялинку прикрашали штучну, стоїть і зараз, поки прибирати не збираємося. Новий рік зустрічала вдома вдвох із чоловіком. Пограли в «Монополію» і просто двічі повечеряли: до 00.00 та після. Дарували мені здебільшого книжки.

Ольга Білоконська, м. Чернігів

Новий рік не святкувала, але ввечері в сімейному колі відсвяткувала свій день народження й о 22-й годині вже лягла спати. Подарунки отримала, але до дня народження. Ялинку прикрашали невеличку штучну, стоїть ще, але днями збираюся вже розібрати.

Катерина Габренко, м. Чернігів

Новий рік загалом і не святкували. Приготувала салат, м’ясо, випили з чоловіком шампанського та й лягли спати. Подарунки вирішили не дарувати цього року, не той настрій. Ялинку ставили перед самим Новим роком, ще досі стоїть.

Юлія Батура, м. Чернігів

Святкували вдома сім’єю просто символічно. Подарунки дарували тільки дитині. Подарували конструктор із доріжками й авто. Прикрашали на новорічні свята сосну, ще досі стоїть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зимовий Чернігів: січневі кадри з міста нескорених (Відео)

Наталія Лазаренко, м. Чернігів

Через масові обстріли України настрою святкувати не було. З’їздили з родиною у відпустку, давно її планували. Але через ситуацію в країні в ті дні був пригнічений настрій. На Новий рік послухали привітання Президента, відкоркували шампанське. Привітали одне одного з Новим роком. Завжди в грудні в мене є важливий ритуал – задонатити на допомогу більше, аніж у попередні місяці. Ялинку ставили вдома, бо діти захотіли, ще, думаю, тиждень стоятиме. Мені подобаються різні новорічні іграшки, вони створюють якусь особливу атмосферу, яка потрібна в такі складні часи, аби переключитись та отримати задоволення від моменту.

Ірина Петренко, м. Чернігів

Святкувала у друзів у Чернігові. Ялинка була штучна і в мене вдома, і в друзів. Мені подарували сертифікат у магазин і настільні ігри – «Вежа», «Вибухові кошенята», «Еліас». Подивилися привітання Президента, поїли різних салатів, пограли в настільні ігри та лягли спати.

Катерина Кравченко, м. Прилуки,

Святкувала Новий рік у друзів, у них і ялинка була. Вдома ялинку не ставили. У подарунок отримала солодощі.

Микола Харин, с. Добрянка

Новий рік зустрів скромно, з дівчиною випили шампанського, послухали привітання Президента та пішли спати. Були вдома, нікуди не ходили. Ялинку ставили штучну, ще стоїть. На Новий рік подарували мені набір (шампунь, гель для душу) та шкіряну обкладинку на паспорт.

Людмила Дмитренко, с.Величківка Корюківського району

На Новий рік ми поставили до вази п’ять соснових віточок, які прикрасили іграшками. І зараз стоять ще. Сосна мені подобається мені тим, що вона довше стоїть за ялинку. Ми зазвичай кожного року ставимо соснові гілочки, тоді виставляємо їх на вулицю, ніби така невеличка алея соснових гілочок край доріжки. Настрою новорічного в нас як такого не було. Діти приїхали з Чернігова додому. Посиділи, повечеряли трішки. Чоловік у лікарні тоді лежав. Діти ще сиділи, а я лягла спати. Діти подарували мені сумку, бо дуже хотіла. Ще ж цього року 31 грудня ходили щедрувальники. Цього року в нас було їх восьмеро, раніше більше ходило і в костюмах, і так. 1 січня засівати дітки засівати не ходили. Опустіло село: дітей небагато, чоловіки на війну пішли, а жінки вдома.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button