Суспільство

«З нами тепло»: жінки зі Сновська плетуть для захисників шкарпетки і роблять окопні свічки (Фото)

Перемогу наближають не тільки на фронті, а й у тилу. Зокрема, у Сновську реалізують чимало ініціатив, аби допомогти нашим бійцям. Одна із них – «З нами тепло».

Ініціаторці добрих справ Валентині Шутько вдалося згуртувати небайдужих місцевих жінок і дівчат. Згодом доєдналися жінки, які нині перебувають за кордоном, із різних областей України, та, звісно, представниці громад Чернігівщини та чернігівки. Одні плетуть теплі шкарпетки та пояси для наших захисників, інші роблять окопні свічки.

«На вулиці вже досить прохолодно, а ми хочемо, щоб наші бійці не мерзли. Тож у середині серпня разом з однією дівчиною почали плести шкарпетки для військових, бо мали вдома трохи ниток для в’язання. Одночасно виставили в соцмережі пост, що ми плетемо, хто хоче доєднатися, доєднуйтеся. Хто може допомогти пряжею, допомагайте.

Думали, що нас збереться 5-10 осіб і будемо плести по 20 шкарпеток на місяць, і на тому все. Аж вийшло зовсім інакше! Бог, напевне, допомагає тим, хто хоче робити добрі справи. На сьогодні в нас уже плетуть більш ніж 60 майстринь. Дівчата і жінки у нас від 20 років і до 80. Є такі, які соцмережами не користуються, але роботу роблять і приносять готові речі до нашого пункту збору.

Тож справа набула більш серйозних масштабів. До того ж, нині наші люди всюди. То доєднуються до нашої ініціативи «З нами тепло», – у коментарі для ЧЕline зазначила  Валентина Шутько. 

Окрім шкарпеток, майстрині плетуть вовняні пояси, вони потрібні, щоб у наших хлопців не боліли спини від холоду. Військові самі попросили, аби їх сплели.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Величезний мурашник: Аргентина очима відомого чернігівського журналіста Сергія Гайдука (Фото)

«В нас є одна жінка, яка в’яже такі пояси на машинці. Бо за тиждень вручну можна сплести два пояси, а вона 10-11 зробить. Дівчата також шиють пояси, БАФи в’яжуть. Якщо все це купити, то це дуже дорого, а плетені речі суттєво дешевше обходяться», – розповіла Валентина Шутько.

Нитки для роботи знаходять за оголошеннями в соцмережах, допомагають українки, які навіть в Африці перебувають, в Австрії, Німеччині, Литві, Польщі та інших країнах. Примітно, що пані Валентина грошей принципово не збирає. Натомість дівчата за кордоном організовують збори коштів, купують пряжу та відправляють до Сновська. Також майстрині з-за кордону нав’язують певну кількість пар шкарпеток і також пересилають.

«Пряжу ми використовуємо або ту, яка була у використанні, або принципово українського виробника. До речі, дівчата вже організувалися і є група, яка розпускає в’язані речі, а інша в’яже», – повідомила пані Валентина.

Зігрітися нашим захисникам допоможуть не лише шкарпетки, а й окопні свічки.

«Як вже зазначалося, нині вже прохолодно, тож ці свічки розлітаються, як гарячі пиріжки. Я особисто не ллю їх, а є однією із засновниць цієї справи. У нас одна лікарка зі Сновська виклала пост у соцмережі, що робитиме такі свічки, хто хоче – доєднуйтеся. І тепер я – як піарменеджер цієї справи. Багато учасників цієї ініціативи вже є, сім’ями виготовляють свічки. Навіть розподіл праці вже вибудувано – одні готують бляшанки, другі крутять картон, треті заливають. Учора нам доставили п’ять ящиків воску та парафіну з Польщі», – розповіла ініціаторка. 

За її словами, серед планів – ще багато чого є. Але Валентина Шутько не вважає себе якимось героєм чи людиною, про яку треба розповідати.

«Усе роблять наші дівчата та жінки. Я просто людина, яка змогла згуртувати людей. Бо багато жінок плели, але не знали, кому готові речі віддавати, куди нести. Бо люди ж не поїдуть самі на передову відвозити, не знали, яким волонтерам передати.

Ось нині до нас приєдналися швачки, то шиють пояси для хлопців і подушки. Дівчатам, які об’єдналися, велика подяка. Усі великі молодці. Наші жінки вміють усе.

А волонтери вже повезуть усе, що зберемо, землякам на фронт. Скоро буде відправка. Багато дівчат напередодні пектимуть щось смачненьке. А шкарпетки традиційно відправляємо так – в одну шкарпетку кладемо шоколадку чи цукерку, а в іншу стік із кавою чи пакетик чаю. Малюнки дитячі передаємо, обереги та багато чого такого, аби хлопці мали нагоду посміхнутися», – розказала активістка. 

Тож сновські жінки разом з однодумцями намагаються не тільки зігріти наших хлопців шкарпетками та свічками, а й почастувати чимось солоденьким і нагодувати смачненьким.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Валентина Шутько

Ще статті по темі

Back to top button