Суспільство

Як діяти, якщо зустріли посеред вулиці хижу тварину та хочете допомогти

Останнім часом у соцмережах можна зустріти багато постів із проханням допомогти врятувати/полікувати/прилаштувати тварину чи птаха. Якщо це кіт чи собака, то звернутися можна до комунального підприємства «Ветеринарно-стерилізаційний центр “Крок до тварин”», що розташований за адресою вул. Дрозда, 20. Також серед чернігівців є небайдужі до братів наших менших зооволонтери.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля «Сільпо» розгулював величезний гризун

А куди звертатися, якщо це не кіт і не собака, а, наприклад, кажан, єнотоподібний собака чи ондатра? І це перелічені лише останні побачені в соцмережах у чернігівських групах випадки.

Як розповіла журналістам ЧЕline начальник КП «Ветеринарно-стерилізаційний центр «Крок до тварин» Тетяна Діденко, перетримка таких тварин у ветеринарно-стерилізаційному центрі не передбачена. Але якщо звернутися по консультацію, вам не відмовлять, а також посильно допоможуть матеріалами та в пошуку перетримки на волонтерських засадах: забезпечити кліткою, пролікувати, зробити щеплення. Також за допомогою для нетипових для міських вулиць тварин можна звернутися в соцмережі до зооволонтерів, які на цих питаннях знаються.

Проте, наголошує Тетяна Діденко, слід пам’ятати, що хижі тварини значно відрізняються від звичних нам собак і кішок, і бажання допомогти може обернутися проти вас самих, тому поводитися з ними треба вкрай обережно. Дуже часто хижі тварини потрапляють до міста не з власної волі, а через людську недбалість, або тікають з місць, де до них недобре ставилися, тому, зустрівшись із людиною, можуть бути агресивні.

«Тварина може бути хвора на сказ. Якщо, наприклад, вкусивши вас, вона втече, ви навряд чи її спіймаєте і зможете поспостерігати за її станом. І навіть якщо вкусить здорова тварина, погодьтеся, приємного від укусу мало», – зауважує Тетяна Діденко.

Тож перш ніж брати до рук і рятувати милих, на ваш погляд, пухнастиків, переконайтеся, що це буде для вас безпечно, або зверніться по допомогу до спеціалістів. А ще краще розумно оцінити ситуацію. Можливо, тварина живе неподалік і ваша допомога може їй лише нашкодити.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button