Суспільство

Як довго мерзнутимуть чернігівці: ексклюзивний синоптичний прогноз

Уже найближчими днями в регіоні помітно похолоднішає. Загалом же початок нового року і другого зимового місяця вже встиг здивувати жителів області і похмурою дощовою погодою, і лапатим снігом. Проте метеорологи не вбачають у цьому нічого дивного, адже січень інколи може бути непередбачуваним.

До прикладу, на початку цього місяця у 1987-му термометри фіксували вночі 36 градусів морозу, а січень 2005-го року запам’ятався чернігівцям доволі теплим із температурою до 10 градусів тепла. Січневих сюрпризів вистачає і цього року.

— Тенденція зараз така, що через нашу територію переміщуються циклони, що зароджуються над північною Атлантикою, через Норвезьке море, Скандинавський півострів, Балтику вони ідуть на нас, — пояснює синоптик обласного Гідрометцентру Тетяна Чорна. — Але ми весь час були то в передніх її частинах, то в теплих секторах, чим пояснюється нульова або плюсова температура початку січня з виникненням густих туманів.

Але, як запевняє метеоролог, уже за день-два ситуація докорінно зміниться. Ми вже пережили хурделицю, пов’язану з черговим циклоном зі Скандинавії. А в четвер область накриє холодний фронт, і в тилову частину цього циклону надходитиме арктичне повітря, що додатково охолоджуватиметься в полях високого тиску.

— Це буде ультраполярне вторгнення, — прогнозує Тетяна Чорна. – І температура різко знизиться. Якщо в четвер вона становитиме  вночі від 2 до 8 градусів морозу по області, то вже в ніч на п’ятницю позначки термометрів фіксуватимуть 13-18 градусів морозу. Така температура буде триматися і вдень 6 січня, а 7 – очікуємо 19-24 градуси морозу. Щоправда, більш морозно буде в північних районах області. І отакий температурний режим у нас протримається днів три-чотири. Після цього морози трохи ослабнуть – на 5-10 градусів. А десь із 13 січня вдень уже очікуємо близько 0 градусів.

Ще статті по темі

Back to top button