Суспільство

Як головна «лісівниця» країни інспектувала ліси Чернігівщини (Фото)

Чернігівські лісівники успішно використовують сучасні високотехнологічні засоби, зокрема фотопастки, системи відеонагляду і навіть безпілотники.

Це допомагає їм контролювати ситуацію у лісових масивах.

Усі ці методи працівники Добрянського держлісгоспу, що в Ріпкинському районі, продемонстрували виконувачу обов’язків голови Держлісагентства України Христині Юшкевич під час її перебування на Чернігівщині.

Насамперед столична гостя ознайомилася з діяльністю мобільних рейдових бригад, що патрулюють лісові масиви для запобігання незаконним вирубкам. Бо, за словами чиновниці, наразі це одна з найбільших проблем лісового господарства.

«1600 випадків ми зафіксували в 2015 році. Завдано понад 84 млн збитків, – оприлюднила дані Христина Юшкевич. – За 1-й квартал 2016-го року спостерігається збільшення на 36 %. І не завжди все залежить від лісової охорони, у неї більше обов’язків, ніж прав.

Тож ми направили звернення до всіх голів обладміністрацій із проханням спільно боротися з лісовою мафією, з незаконними рубками. Моє завдання – показати реальну ситуацію. Проблема масова і з нею треба боротись».

Христина Юшкевич наголосила, що незаконними рубками займаються не лише браконьєри, а й самі лісівники. Тому за останній час галузь зазнала певних кадрових змін. Зокрема, звільнили директорів п’яти лісгоспів і понад 50 рядових працівників по всій Україні. Чернігівську область це не зачепило, а побаченим у Добрянському лісгоспі Христина Юшкевич була приємно вражена.

Прокоментувала керівник відомства і конфліктну ситуацію між деревообробниками і представниками обласного профільного управління на Чернігівщині. На її думку, вся деревина має обліковуватись, а обсяги заготівлі – оприлюднюватись. Але кожен суб’єкт господарювання повинен грати за однаковими правилами.

«Ми в себе майже на 100 % ввели електронний облік деревини. І, попри супротив, впевнена, що введемо його для всіх. Тож побачимо реальні обсяги заготівлі всіх постійних лісокористувачів, зокрема й комунальних підприємств та підпорядкованих Міноборони. І ми зможемо їх зобов’язати, щоб вони свою деревину обліковували. Працюємо прозоро і чекаємо від деревообробників кроків назустріч».

 

Ще статті по темі

Back to top button