Суспільство

Як користуватися газовими балончиками та пальниками, аби не сталося біди: застереження чернігівських рятувальників

В умовах постійних відключень світла люди, особливо ті, в чиїх домівках встановлені електроплити, нерідко використовують туристичні пальники, газові балони, портативні плити чи інші газові прилади. Однак через їх неправильне використання в Україні, на жаль, трапляється багато нещасних випадків.

Чернігівські рятувальники закликають громадян бути відповідальними, берегти себе та навколишніх, а також дотримуватися правил безпеки, які допоможуть вберегти життя.

Тож різними газовими приладами треба користуватися вкрай обережно.

«Купувати лише сертифіковану продукцію, обов’язково тільки в ліцензованих точках продажу. Неухильно дотримуватися вимог, що написані в інструкції виробника. Завжди перевіряти цілісність балона, відсутність слідів витікання газу. Це можна перевірити за допомогою мильного розчину. Треба неодмінно звертати увагу на порушення герметичності балона та правильність приєднання до пальника.

Газовий туристичний пальник має використовуватися лише на відкритому повітрі, а не в приміщенні», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Ірина Щукіна, речниця ГУ ДСНС України в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подружжя майстрів соломоплетіння з Коропа прожило в шлюбі майже 60 років (Фото)

Якщо все-таки з певних обставин його використовують у приміщенні, де живуть люди, то там обов’язково має бути вентиляція.

Газові балони та балончики треба також правильно зберігати – у жодному разі не на балконах.

«Від різкого перепаду температури балон може вибухнути. Також не слід допускати потрапляння на балони сонячних променів. Варто тримати їх подалі і від дії високих температур. Використання балонів поблизу легкозаймистих предметів також заборонене.

Тривале використання пальника та надто великий посуд може також призвести до вибуху балонів. Оптимальний розмір посуду для пальника такий, щоб у ньому вміщувалася одна порція страви», – каже Ірина Щукіна.

За її словами, на Чернігівщині, на щастя, трагічних випадків, що виникли внаслідок неправильного використання газових балончиків чи пальників, не зафіксовано. Хочеться вірити, що так буде й надалі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button