Суспільство

Як на Чернігівщині шукають загублених «грибників»: рятувальники розповіли алгоритм дій

Осінь – сезон зникнень. Зникають любителі тихого полювання, які в гонитві за здобиччю забрідають Бог знає куди, а дороги назад знайти не можуть.

Як знаходять лісових блукачів розповів Андрій Лобас, начальник пожежно-рятувального поста аварійно рятувального загону управління ДСНС в Чернігівській області.

«Все, тобто пошук, починається зі дзвінка на 101 і повідомлення про те, що пропала людина в лісі.  Ми відразу ж повідомляємо про це поліцію і в подальшому тісно з ними співпрацюємо.

Наступний крок — у нас збирається вільний особовий склад і вивозиться на місце події, тобто туди де орієнтовно загубилась людина.

Також до пошуків зазвичай залучається пошуково-рятувальне відділення з пошуковими собаками, які надресировані на те, щоб шукати людину. Також в рятувальній операції  беруть участь працівники поліції та місцеві жителі. В середньому загальна кількість всіх —  близько 100 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  У лісах на Ніжинщині загубився грибник

Ліс розбивається на квадрати, люди також розподіляються залежно від кількості, в групи з певною відстанню між кожним. Вона зазвичай складає  5-10метрів — щоб рятувальники бачили і чули один одного і не загубились. Таким чином прочісується весь ліс. Під час пошуку люди кричать називаючи зниклого по імені тощо», — розповідає Андрій Лобас.

За словами рятувальника в нічний час пошуки припиняються, з точки зору безпеки.

Шукають до тих пір,  поки не знайдуть людину живу чи мертву.

За словами Андрія Лобаса, в лісі губляться в основному «грибники». Переважно це люди похилого віку.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button