Суспільство

Як обрати новорічну піротехніку – поради від правоохоронців

Незабаром – новорічні та різдвяні свята, про що нагадують нам численні ялинкові базари, прикрашені яскравою ілюмінацією вулиці, і… вибухи петард.

Напередодні новорічних свят піротехнічні засоби користуються підвищеним попитом. Утім, застосування їх далеко не завжди сприяє формуванню святкового настрою і часто призводить до жахливих наслідків. І причина цього не завжди полягає тільки у невмілому поводженні з ними.

Щоб петарда чи салютна установка не стали зброєю у ваших руках, в жодному разі не можна купувати їх на ринку, адже, якщо придбаний товар виявиться неякісним, важко буде знайти продавця, який його підсунув, і притягти до відповідальності.

Безпечніше для здоров’я купувати установки для салютів і феєрверків у магазинах, зокрема у спеціалізованих відділах. Однак і тут покупцеві треба знати кілька правил. Насамперед, до усіх «вибухових» виробів обов’язково додається інструкція із використання державною мовою, в якій мають бути описані способи підготовки до запуску установки, її запуску та утилізації. На упаковці піротехнічного засобу має вказуватися дата виготовлення товару та термін його придатності.

Піротехнічні вироби (феєрверки, петарди), якщо й належать до іграшок, то вельми умовно, оскільки навряд чи можна назвати іграшкою річ, яка здатна призвести до опіків рук чи рогівки ока. Втім, для більшості покупців піротехнічних виробів (а це переважно молодь і підлітки) ні якість піротехніки, ні її безпека особливого значення не мають. Основним критерієм тут виступає гучність того, що має вибухнути.

Про те, яку небезпеку для здоров’я становить маленька петарда, дуже багато говорять і пишуть щороку. І щороку лікарям доводиться рятувати життя кількох піротехніків-аматорів.

До користувачів піротехнічної продукції висунуто такі вимоги: «Забороняється застосування споживачем побутових піротехнічних виробів у заборонений рішенням органів місцевого самоврядування час, за винятком днів святкування Нового року». До порушників цих правил органами внутрішніх справ застосовується стаття 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення (дрібне хуліганство), яка тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк від одного до двох місяців із відрахуванням двадцяти процентів заробітку, а в разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, застосування цих заходів буде визнано недостатнім, – адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб.

Тому бережіть здоров’я своє та оточуючих, не економте на безпеці – купуйте виключно ліцензовані товари від офіційних виробників, і тоді свята не затьмаряться травмами, пожежами та іншими неприємностями.

Джерело: ГУНП в Чернігівській області

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button