Як пофарбувати яйця в різні кольори без хімії (Інфографіка)
На порозі Великдень. А яке ж свято без пасок і різнокольорових фарбованих яєць. Причому фарбувати яйця промисловими барвниками, щоб вони набули яскравих кольорів зовсім не обов’язково. Адже часто разом із шкарлупою пофарбувати можна і яєчний білок. Тож їсти таку страву не завжди корисно і безпечно для здоров’я.
Насичені кольори можуть дати натуральні барвники.
Окрім найпопулярнішого натурального барвника – лушпиння цибулі – в природі існує безліч інших, які зроблять яйця не тільки святковими, а ще й безпечними.
Необов’язково пофарбовані натуральними барвниками яйця мають бути однотонними. Можна обмотувати їх рисовими зернятами, стрічками або нитками і лише тоді опускати у барвник. Так на поверхні з’являться цікаві візерунки.
Універсальна порада: краще спочатку зварити яйця, а потім їх, ще гарячими покласти в теплий відвар натуральних барвників. Так ви досягнете рівномірного зафарбовування.
Тож, як пофарбувати в різні кольори:
– зелений колір: залийте 1 кілограм шпинату (свіжого або замороженого) 2 літрами води та поставте на повільний вогонь до тих пір, поки вода не стане зеленого кольору. Додайте 1 столову ложку лимонного соку та 2 столові ложки оцту. Опустіть у відвар зварені яйця. Чим довше ви їх триматиме – тим яскравішим буде колір.
Шпинат можна замінити на кропиву. Її можна придбати в сухому вигляді у аптеці. Пачки такої кропиви вистачить на 3-4 літри води.
– жовтий колір: додайте 3 столові ложки куркуми та 1 столову ложку паприки на 2 літри води. У цей відвар покладіть яйця.
Щоб зробити колір ще більш насиченим – додайте у відвар 1-2 столові ложки оцту.
– фіолетовий колір: квіти фіалки (також можна використовувати засушені квіти) залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися до того часу, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч.
Якщо ж до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – то ви отримаєте приємний лавандовий колір.
– темно-синій: розведіть домашнє червоне вино з водою у співвідношення 1:1, додайте 3 столові ложки оцту та 1 столову ложку солі. У цій суміші замочіть яйця.
– від ніжно-рожевого до бузкового кольору: для такого кольору підійде одна із цих ягід – чорна смородина, полуниця, малина, журавлина, калина, чорниця. Шкаралупу вареного яйця натріть свіжою або розмороженою ягодою. І залишіть до повного висихання.
– рожевий колір: відваріть яйця у вичавленому сокові з журавлини.
– небесно-синій колір: натріть приготовані яйця листям червоної капусти.
– світло-коричневий колір: зварені яйця опустіть у приготовану міцну каву. Обов’язково: кава має бути натуральною, а не розчинною. До того ж, яйця будуть мати приємний кавовий запах.
– помаранчевий колір: з моркви зробіть фреш. Зварені яйця опустіть в рідину щонайменше на годину. Інтенсивність забарвлення залежатиме від часу, який яйце пролежить у фреші.
За матеріалами каналу 24
Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.