Суспільство

Як полегшити вивчення фізики для учнів: рекомендації для репетитора

Фізика є не лише одним з предметів шкільної програми. Вона також класифікується як фундаментальна наука. Фізику варто вивчати для того, щоб краще розбиратися у математиці, біології та геометрії, а також щоб розумітися у багатьох речах, з якими ми стикаємось у повсякденному житті.

Іспит з фізики обов’язково складають абітурієнти при вступі на технічні спеціальності. Щоб краще підготуватись, батьки часто домовляються з педагогами про приватні заняття, тому багато дітей займаються з репетитором з фізики онлайн та офлайн. І тут задача педагога не тільки в тому, щоб передати свої знання дитині, але й зацікавити її, зробивши процес вивчення легшим.

Як репетитор може зацікавити учнів?

Зазвичай діти мають низькі оцінки з фізики через кілька причин. По-перше, шкільний педагог приділяє увагу відразу цілому класу учнів, тому дитина, яка щось не зрозуміла, може залишитись без додаткових пояснень. По-друге, невелика кількість годин, виділених на викладання фізики у школі. Це може бути один чи два уроки на тиждень, і такої кількості не вистачає для того, аби учні все опанували чи зупинялись на складних моментах. По-третє, багато фізичних явищ та формул, важких для розуміння для учнів шкільного віку. Фізика займає одне з перших місць у рейтингу найскладніших шкільних предметів, адже зрозуміти її під силу не кожному.

Та ситуацію може змінити репетитор, і при правильному підході педагога учень з часом полюбить і зрозуміє цей предмет. Тож, репетиторам з фізики, які проводять індивідуальні заняття з учнями, рекомендується зробити наступні дії:

  • частіше відмовлятись від “сухої” теорії, натомість пояснювати фізичні явища на життєвих та побутових прикладах, переказувати матеріал своїми словами так, щоб учневі було простіше зрозуміти;
  • запровадити дискусійний формат проведення занять, але також можна і доповнювати уроки інтерактивними завданнями;
  • заохочувати учнів — пообіцяйте провести спільний експеримент чи показати щось цікаве після того, як учень вивчить тему і виконає всі завдання;
  • приділяйте увагу практиці — намагайтесь зробити так, щоб учень практикував використання формул у прикладах, а не заучував їх напам’ять.

Не потрібно боятися проявляти креативність та творчий підхід. Кожен учень індивідуальний, але цікава та легка подача складного матеріалу потрібна всім.

Що ще можна зробити для того, щоб заняття проходили цікаво та корисно?

Заробіток репетитора фізики залежить від кількості учнів, які користуються його послугами. Відповідно, щоб утримати клієнтів, педагогу потрібно зацікавити їх, сприяти засвоєнню ними знань, а також робити все для того, щоб учні побачили позитивні зміни та перші результати.

Щоб уроки були цікавими та корисними, репетитору також варто звернути увагу на три поради.

  1. Не орієнтуйтесь виключно на підручник. Зазвичай репетиторів з фізики відвідують учні шкільного віку, для яких дуже важливу роль відіграє наочність. Звичайно, теорія також потрібна, але навряд чи її зрозуміє дитина, не маючи перед собою прикладу чи візуалізації. Намагайтесь використовувати підручник як план, який ви обов’язково будете доповнювати власними прикладами, візуалізувати чи показувати на відео та пояснювати більше простіше.
  2. Експериментуйте. Зараз багато онлайн-ресурсів пропонують відео, які показують цікаві експерименти. Тож вам достатньо просто знайти і включити його. Якщо увага дитини вже почала розсіюватись, цікаве відео знову змусить сконцентруватись на темі, що вивчається. Безвідмовно діє приказка “Краще 1 раз побачити, ніж 100 разів почути”. Проілюструйте учневі складну для розуміння тему, чи пообіцяйте показати власний експеримент після вивчення певного обсягу матеріалу.
  3. Користуйтесь додатковими матеріалами. У багатьох сучасних фільмах та мультфільмах присутні сцени, які прекрасно ілюструють ті чи інші фізичні явища. Обов’язково показуйте такі відеофрагменти учням для того, аби вони краще засвоювали матеріал за допомогою знайомих їм персонажів.

Репетитору з фізики потрібно завжди пам’ятати про те, що заняття повинні бути інформативними та корисними. Але вони будуть ще кращими, коли серед теоретичного матеріалу будуть застосовані елементи наочності чи візуалізації. Фізика — доволі складний предмет, і чим краще дитина засвоїть основні теми, тим легше їй буде справитись з наступними. Тож реалізовуйте наведені поради вже з перших занять і комбінуйте подачу правил та формул з їх ілюстраціями на прикладах.

Реклама

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button