Суспільство

Як працює система державних закупівель

У тієї категорії людей, які бажають брати участь у здійсненні державних закупівель, досить часто виникає питання про те, що собою представляють державні закупівлі та яким чином відбувається сам процес. І якщо розібратися з першою частиною питання зможе кожна людина, то освоїти особливості здійснення державних закупівель зможе не кожний початківець. На сьогодні для здійснення державних електронних закупівель було розроблено систему Prozorro, для участі в якій важливо пройти процедуру реєстрації. Для цього є Універсальна українська біржа tender.uub.com.ua, яка відкриває велику кількість переваг перед користувачами. Сама система «Прозоро» має вигляд спеціальної бази даних, де в мережі інтернет кожен підприємець має можливість здійснювати електронні торги.

Алгоритм, за яким здійснюється проведення тендеру завдяки системі «Прозоро»

У тому випадку, якщо є потреба розібратися з тим, як працює система державних закупівель «Прозоро», варто ознайомитися з таким алгоритмом.

  1. Реєстрація – завдяки використанню Універсальної української біржі tender.uub.com.ua користувач повинен створити особистий кабінет, після чого здійснити вхід з використанням особистого паролю та логіну.
  2. Створення оголошення – для цього варто здійснити заповнення стандартної форми з використанням спеціальної тендерної документації, де важливо вказати вартість закупівель.
  3. Уточнення – протягом 1-3 днів відбувається уточнення та питань, які пов’язані з майбутнім тендером, та якщо є потреба, документація коригується, а умови трішки змінюються.
  4. Отримання пропозицій – замовник повинен вирішити, протягом якого часу буде відбуватися отримання пропозицій, при чому для користувачів вартості та умови на цьому етапі не доступні для перегляду.
  5. Аукціон – для того, щоб не здійснити помилки, варто до проведення цього етапу розібратися з усіма особливостями роботи системи державних закупівель «Прозоро».
  6. Визначення переможця – цей процес здійснюється системою в автоматичному порядку, після чого переможцю відкриваються всі умови, документи та фактичні пропозиції, після вивчення яких він приймає остаточне рішення стосовно підписання договору на співпрацю.
  7. Закриття угоди – закупка вважається завершеною тоді, коли замовник завантажує у базу даних скановані копії всіх необхідних документів.

Окрім того, варто звернути увагу на те, що існують спеціальні інструкції, які дають можливість більш детально ознайомитися із особливостями проведення державних закупівель у системі «Прозоро».

Схема проведення державних закупівель, яка наведена вище, вважається універсальною, але не єдиною для здійснення цього процесу. Також умовами передбачено можливість використання процедури проведення перемовин або конкурентного діалогу, якщо в цьому є потреба. Вони суттєво відрізняються один від одного та використовуються у зовсім інших ситуаціях. Тому перед тим як брати участь в державних електронних закупівлях, важливо ознайомитися з усіма особливостями взаємодії із системою «Прозоро».

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button