Суспільство

Як працює військкомат після реформи

З початком реформи військкоматів в українському війську вже чотири обласні та відповідно і підпорядковані районні військові комісаріати, зокрема у Чернігівський, Рівненській, Дніпропетровській та Одеській областях були переформовані у територіальні центри комплектування та соціальної підтримки. В кожному такому обласному та районному центрі були створені відділи та відділення рекрутингу. Основне завдання таких структурних підрозділів – якісний відбір на військову службу за контрактом.

—  Українська армія поступово переходить на військову службу за контрактом і це зараз пріоритетний напрямок. Призов буде поступово відходити  на другий план. Позитивна риса такої зміни – це створення нового підрозділу, який має чіткі завдання – займатися лише відбором контрактників. Якщо в обласних центрах раніше був підрозділ, який займався такими завданнями та поряд з цим і іншими, не пов’язаними з відбором, то в невеличких містах такого підрозділу взагалі не було. Військові рекрутери – це професіонали своєї справи, які знають всі переваги військової служби. Вони можуть пояснити, розказати, провести різноманітні заняття і загалом – вони постійно популяризують військову службу в армії, — зазначив заступник військового комісара-начальник сектору комплектування  Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Сергій Шатило.

Після проведених реформ в Чернігівському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки відбулися значні зміни, збільшилася кількість якісно відібраних військовослужбовців служби за контрактом в середньому на 30-40%. Поряд з цим збільшилася і кількість кандидатів на контрактну службу не лише молодих юнаків, але і тим кому вже за 30.

Це в першу чергу завдяки якісній роботі інструкторів з рекрутингу, як в навчальних закладах міста і області, так і на підприємствах, установах, в центрах зайнятості населення тощо. Військові рекрутери розповідають там про основні переваги військової служби, структуру та можливості Збройних Сил України, принципи комплектування та багато іншого. Навіть в невеличких містах та селах, де раніше ніхто не мав навіть уяви про повсякденну діяльність армії, працюють представники підрозділів рекрутингу.

Кожен підрозділ рекрутингу налічує від 2 до 4 військовослужбовців. Керівник в обов’язковому порядку — офіцер, решта особового складу військовослужбовці служби за контрактом. Всі вони мають досить високі знання і пройшли відповідну перепідготовку у Національній академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного,  що у Львові.

—  Основні зусилля у нас покладені на роботу військових рекрутерів в районах і в першу чергу ми комплектуємо бойові частини і посади, які визначають боєздатність підрозділів. Наші  кандидати – це випускники шкіл, призовна молодь та чоловіки і жінки, що перебувають на обліку у центрах зайнятості. Останнім часом побільшало кандидатів на контрактну службу серед кандидатів віком від 30 до 50 років, серед них багато учасників АТО/ООС. Після невеликого терміну звільнення зі служби, вони все ж таки повертаються до війська. Під час співбесіди ми обов’язково з’ясовуємо дуже багато речей, зокрема чи проходила людина військову службу, в які частини є бажання піти служити, чи є необхідність проходити службу поблизу дому тощо. В першу чергу ми пропонуємо військові частини ДШВ, морської піхоти, танкові та механізовані частини. Важливим фактором є те, що якщо  наш кандидат раніше проходив військову службу і звільнився протягом останніх п’яти років він потрапляє за своє військово-обліковою спеціальністю у військову частину без проходження перепідготовки в навчальному центрі, якщо більше цього терміну – лише через навчальну частину. Основним стимулом зараз для майбутніх контрактників є грошове забезпечення, яке в середньому становить близько 12000 гривень і соціальна захищеність. Це певні пільги та переваги, які не мають цивільні люди. Дуже багато громадян у нас зараз їде працювати за кордон, переважна більшість – це сусідня Польща. Якщо порівняти грошове забезпечення та соціальний пакет наших військовослужбовців за контрактом і зарплатню та соціальні стандарти в Польщі – ми в певних аспектах знаходимося попереду. Ну і звичайно, для нас головним фактором є рекламування військової служби через засоби масової інформації, що мають велике охоплення людей, зокрема телебачення, радіо, інтернет-ресурси та друковані ЗМІ, — розповів  інструктор відділу рекрутингу Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки прапорщик Костянтин Насінник.

Для того, щоб стати інструктором з рекрутингу пересічний військовослужбовець повинен мати військове звання сержантського складу, певний термін проходження військової служби в бойових частинах, пройти відповідні курси лідерства та перепідготовку у Національній академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, бути учасником бойових дій, ну і звичайно ж мати бажання.

Деякі військові експерти вважають, що роботу інструкторів з рекрутингу потрібно наблизити до міжнародної, зокрема американської, коли за кожного якісно відібраного контрактника  рекрутер отримуватиме грошову винагороду. Поряд з цим така робота неможлива без повного переходу на електронну базу даних, що може в подальшому якісно впливати на відбір.

Водночас з рекрутерами працюють і штатні психологи, які не входять до складу підрозділів рекрутингу, але відповідають за якість відбору контрактників. Введення їх до штату підрозділу рекрутингу, напевно значно полегшило б  завдання з відбору молоді.

Зараз точиться дуже багато розмов, якими повинні бути підрозділи рекрутингу у війську?  Можливо,  це повинна бути окрема військова структура, яка не входитиме до складу територіальних  центрів комплектування та соціальної підтримки або підрозділ, сформований за міжнародними стандартами.  Проте головним є одне  —  такі підрозділи обов’язково потрібні для якісного відбору контрактників і перші позитивні результати дають право про це казати.

Наразі військовими фахівцями проводиться апробація різноманітних моделей існування підрозділів рекрутингу і остаточно це питання буде вирішуватись з часом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ігор Березинський, спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України АрміяInform

Ще статті по темі

Back to top button