Суспільство

Як прожити Великий піст – поради священика

У 2018 році Великий піст починається сьогодні, 19 лютого, і триватиме до 7 квітня. А вже 8 квітня всі ми відзначатимемо свято Великодня. Дата початку Великого посту, як і дата Великодня, суть якого в християн – святкування Воскресіння Христа, – плаваюча, але тривалість посту стабільна з року в рік.

Піст триватиме 48 днів, він складається з Чотиридесятниці – 40 днів у пам’ять про період, проведений Христом у пустелі, а останній тиждень Великого посту називається Страсним тижнем (Седмицею) і символізує останні дні земного життя Христа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людям треба прощати одне одного, — отець Роман

Як розповів ЧЕline отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові, упродовж цих днів вірянам належить утримуватися від поганих думок, робити більше хороших вчинків і молитися. Також дотримуватися посту в їжі, повністю відмовляючись від продуктів тваринного походження: м’яса, яєць і молокопродуктів.

«Мета посту – очистити свою душу. Але кожен християнин має пам’ятати, що духовний піст без тілесного не є повним. Так само, як і піст тілесний без духовного», –зазначив отець Роман.

Щоправда, священик каже, що до посту треба ставитися свідомо та розумно. Бо інакше він може перетворитися на незрозумілу дієту, від якої не буде жодної користі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жіноче табу: отець Роман про заборони церкви

«До посту кожна людина має підходити особисто, зважаючи на свій стан, у якому перебуває. Бо є люди, які важко працюють, їм треба належно харчуватися, вагітні жінки, люди старшого віку чи з певними хворобами. Тим же, хто все-таки обмежує себе в харчуванні, варто пам’ятати, що не треба зациклюватися на їжі, підраховувати, скільки кілограмів вдалося скинути під час посту. Усе це несуттєво. Тим паче, що є церковні приписи, як поститися. Але вони більше для ченців», – пояснив священик.

За словами духівника, піст потрібен для очищення своєї душі, і його вірянам треба пройти з радістю.

Ще статті по темі

Back to top button