Суспільство

Як стати багатим та успішним: чернігівський психолог порадив, як розкрити таланти дитини

Розкрити талант дитини, щоб та в дорослому віці могла реалізувати себе на повну. Це, мабуть, одне з головних практичних завдань як школи, так і батьків. Адже життєві історії коли молода людина має кілька дипломів, але не працює за жодною із спеціальностей, чути скрізь.

Коли і як виявляти потенціал дитини, розповідає психолог Олена Гірченко:

«Таланти розкриваються саме в дитинстві. Тому що дитячий вік – це до шести років, – є ресурсним для розкриття вподобань. Коли діти граються в сюжетно-рольову гру, саме там розкривається те, що їм подобається насправді. Хтось складає конструктор – це нахил до інженерії, хтось любить гратись в рольові ігри типу лікарі, пожежники, рятувальники тощо. Це саме той вік, коли можна побачити реальні таланти. Тому що після шести років дитина потрапляє в школу, в своєрідні рамки – сиди рівненько, піднімай ручку, не танцюй, слухай вчителя, і відбувається зміна дитячих проявів до формацій школи», – говорить Олена Гірченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В області зареєстровано п’ять випадків народження десятої і більше дитини

 

Наступний «лакмусовий» папірець виявлення дитячої творчості – це підлітковий вік. Але до цього варто давати дитині можливість реалізовувати право вибору, здавати до всіляких секцій, звертати увагу на те, чим взагалі охоче займається дитина, підштовхувати до цього тощо.

«Якщо це втрачено, підлітки втрачають інтерес до всього, тоді виявити таланти досить складно. Тож варто розвивати здібності змалечку. Саме в початковій школі віддати дітей у гуртки, щоб розкрити потенціали. Тоді не буде проблем із підлітком», – радить психолог.

За словами Олени Гірченко, не варто дитині що-небудь насаджувати у виборі професії. Це ніби ламати дитину. Але все-таки в житті є багато винятків, коли поради батьків і здібності дітей збігаються. Наприклад, це так зване поняття «спадкові професії».

Ще статті по темі

Back to top button