Суспільство

Як цього року фінансуватимуть обласну протитуберкульозну службу

*Актуально

Фракція «Наш край» у Чернігівській облраді підтримала звернення до центральних органів влади щодо необхідності повноцінного фінансування цього року обласної протитуберкульозної служби. Як повідомив депутат Чернігівської обласної ради від «Нашого краю» Петро Головач, рішення схвалено на позачерговій сесії облради.

За його словами, депутати просять залишити у 2020 році фінансування протитуберкульозної служби за рахунок субвенції з державного бюджету та  встановити «пільговий період» для переходу фтизіатричної служби на нові умови фінансування, під час якого відпрацювати реальну структуру та вартість пакета «Діагностика та лікування дорослих та дітей із туберкульозом».

Підставою для такого рішення є той факт, що Чернігівська область належить до регіонів із високим рівнем захворюваності на туберкульоз (2019 рік – 60 випадків на 100 тис. населення, 2018 – 74), що значно перевищує загальнодержавний показник (7 місце серед інших областей України) та удвічі перевищує епідемічний поріг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День боротьби з туберкульозом у «траурі»: закривається майже все

На Чернігівщині упродовж 2019 року всього лікувалося 1527 хворих на туберкульоз (2018 рік – 1724). Упродовж 2019 року було виявлено 610 нових випадків туберкульозу (2018-й – 822), із них 18 у дітей (2018-й – 18). Від туберкульозу в області померли 88 осіб (2018-й – 79). Небезпечними для навколишніх є 66% хворих, які виділяють мікобактерію туберкульозу. 70% хворих на туберкульоз – це соціально незахищені верстви населення, 64% – це непрацюючі працездатного віку. Станом на 1 квітня 2020 року в єдиному протитуберкульозному закладі області залишиться усього 100 фтизіатричних ліжок.

Із 1 квітня 2020 року розпочинається фінансування закладів охорони здоров’я Національною службою охорони здоров’я України за Програмою медичних гарантій. Протитуберкульозна служба претендує на пакет послуг «Лікування дорослих та дітей із туберкульозом» і відповідає вимогам цього пакета. До контрактування КНП «Чернігівський обласний медичний центр соціально значущих та небезпечних хвороб» було ретельно підготовлено: автономізовано, повністю комп’ютеризовано, ліцензовано, укладено договір із розробником МІС, проведено реєстрацію, зокрема й медичних працівників, у системі Е-Health тощо. Але контрактування НСЗУ протитуберкульозної служби буде становити тільки 20% фінансування у 2018-2019 роках. Ця ситуація призведе до руйнації служби та масового вивільнення кваліфікованих фахівців, а решта отримуватиме мінімальну заробітну плату за умови збільшення обсягів їхньої роботи.

«Ми розуміємо, що зараз усі зусилля спрямовані на протидію коронавірусу, але не варто забувати – існують інші хвороби, які також становлять серйозну небезпеку для людей», – наголосив Петро Головач.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button