Суспільство

Як уберегтися від кліщів і що робити, якщо кровосос вкусив

Весна – це не лише повернення тепла, а й активність кліщів, що можуть переносити інфекційні захворювання.

Не всі кліщі є небезпечними для людини, але деякі можуть переносити збудників інфекцій. В українських широтах найпоширеніші хвороби, що передаються кліщами, – кліщовий енцефаліт і хвороба Лайма. Якщо від енцефаліту існує ефективна вакцина, то від хвороби Лайма – ні.

Хвороба Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) – інфекційне трансмісивне захворювання. Інфекцію переносять іксодові кліщі.

Більшість випадків хвороби Лайма фіксують із травня до листопада. Це період найвищої активності іксодових кліщів. Збудники потрапляють в організм людини під час присмоктування кліща.

Інкубаційний період становить від 1 до 45 днів (7–14 у середньому). Ймовірність укусу кліща і зараження хворобою Лайма найвища серед людей, які багато часу перебувають на відкритому повітрі, особливо в лісах, лісопарках тощо. Від хворої до здорової людини збудник не передається.

Симптоми зараження хворобою Лайма.

Після укусу збудники зі слиною паразита швидко розносяться кровотоком по всьому організму. Імунна система починає виробляти велику кількість антитіл, що призводить до множинних запальних процесів. Перші прояви хвороби починаються лише через кілька днів або навіть через місяць.

Симптоми схожі на звичайну застуду, що може викликати утруднення у виявленні зараження: почервоніння та запалення місця укусу, свербіж; жар; головний біль; біль у м’язах; втома; шкірний висип; алергічні реакції; аритмія.

Уже на цьому етапі дуже важливо звернутися до лікарів: більшість пацієнтів, які проходять повний курс антибіотиків, повністю одужують.

Якщо ж своєчасно не звернутися до медиків, хвороба може прогресувати, зумовлюючи запалення в суглобах, нервовій системі та серці, і може розвинутися вже за кілька місяців після інфікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 38-річна жінка з Чернігівщини померла після вживання в’яленої риби

Що робити, якщо кліщ «присмоктався»?

Головне – діяти швидко. Варто звернутися до лікарів, але якщо ви розумієте, що це займе багато часу, діставати кліща краще самостійно – що менше часу він проведе під шкірою, то меншою є ймовірність зараження.

Видаленого кліща можна помістити в закриту посудину – в лабораторії зможуть перевірити, чи є він переносником збудника інфекції.

Окрім того, варто упродовж щонайменше трьох тижнів стежити за станом свого здоров’я. У разі підвищення температури або виникнення почервоніння в місці укусу – негайно звертайтесь до лікаря-інфекціоніста.

Спеціалісти Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства наголошують на дотриманні заходів, що допоможуть уникнути укусу кліща та вберегтися від хвороби Лайма:

  • постійно проводити само- та взаємоогляди, особливо ретельно обстежувати ділянки тіла, покриті волоссям;
  • використовувати засоби для відлякування кліщів – сучасні репеленти;
  • удома одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів;
  • на присадибних ділянках необхідно вчасно скошувати траву, обрізати кущі тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button